Calafell col·loca banderes a les platges per ser reconegudes per persones daltòniques

Els tres tipus de bandera per advertir del risc de bany a les platges de Calafell. (Foto: Ajuntament)
22/05/2023 - 17:16h

Cadascuna inclou una marca de color negre perquè les persones amb dificultat per percebre els colors identifiquin els perills

Les platges del municipi de Calafell han incorporat enguany unes noves banderes d’avisos de perill dissenyades perquè puguin reconèixer-les persones daltòniques, que tenen dificultats per a percebre correctament els colors.

Cada bandera incorpora una marca de color negre determinada que les fa identificables a ulls de qui té aquest trastorn visual.

Aquesta mesura fa les platges més segures, per la correcta identificació del risc per part de tots els usuaris. És més, hi ha perills que estan a la vista, com una mar molt picada, però altres, com els corrents, no són perceptibles, i la principal indicació del risc és la bandera vermella.

És una mesura, a més, que ajuda a fer més inclusives les platges, ja que les persones daltòniques accedeixen a la informació de les banderes de forma autònoma, sense que els calgui el suport de terceres persones i sense dependre d’altres mitjans informatius, escrits o auditius.

Els símbols

El codi usat és el següent: La bandera vermella de prohibició del bany inclou un triangle que apunta cap a l’angle superior esquerre, la bandera groga de precaució incorpora una franja diagonal i la bandera verda de bany permès porta una línia diagonal i un triangle que apunta cap a l’angle inferior dret.

El daltonisme és un trastorn que, en les seves diferents variants i graus, afecta prop d’un 8% dels homes i un 0,5% de les dones. La variant més freqüent és la que fa difícil distingir entre els colors vermell i verd, que són dos dels usats principalment en qualsevol codi relacionat amb el risc i la seguretat.

Per això, cada vegada més, s’estan introduint senyals distintius que permetin les persones daltòniques captar correctament la informació transmesa a partir de colors. Des de prospectes de medicaments a polseres d’identificació, passant per la senyalització del transport públic o de centres sanitaris.

També et pot interessar

Comentaris