28 M: possibles pactes i pactes impossibles a Vilafranca

19/05/2023 - 09:06h

A pocs dies de les eleccions, els partits opinen sobre la perspectiva d’haver de pactar

A pocs dies per a les eleccions i amb tots els partits immersos en la campanya electoral, una de les qüestions que pot interessar l’electorat són les intencions de cadascú a partir de l’endemà del 28M. Tot i la incògnita del resultat i al marge de les enquestes que han fet públiques alguns partits les darreres setmanes, sembla força improbable una victòria tan contundent com per governar en solitari, fet que aboca a un joc de pactes entre diferents forces a Vilafranca.
Els partits ben posicionats a entrar a la roda de pactes, Junts, ERC, PSC, CUP i VeC, han deixat entreveure les seves preferències, sobretot a l’hora de deixar clar amb qui no pactaran. En aquest sentit, el bloc de les formacions considerades espanyolistes queden fora de qualsevol negociació, ja d’entrada.


Si decidir amb qui no es pactaria mai és fàcil, definir el o els partits amb qui sí que es podrien teixir aliances es fa més difícil, però tampoc hi ha tantes combinacions. El candidat de Junts, Aureli Ruiz, veu improbable, “pel model de ciutat tan diferent que tenim”, entendre’s amb la CUP i VeC. Les altres dues opcions, ERC i PSC, diu que dependrà de qui accepti íntegrament els set eixos en què han basat el seu programa electoral. D’aquests eixos, Ruiz, considera innegociable el tema identitari: “Vilafranca ha demostrat un sentiment independentista ampli i, per pactar, aquesta realitat s’ha de tenir en compte”. Una altra possibilitat, aquesta més remota, seria un pacte de ciutat ampli a tres bandes, amb ERC i PSC. Però si es donés aquesta circumstància i, diuen, “guanyem, les eleccions s’haurà de tenir en compte la correlació de forces, i adaptar-se al nostre programa”.
De la seva banda, el candidat d’ERC, Pere Sàbat, té molt clar que mai pactaria amb l’extrema dreta. Dit això, Sàbat ha insistit en què Esquerra presenta un programa molt clar i necessari per a la Vila. “En el moment de guanyar nosaltres posarem el programa sobre la taula i en base a això acordarem”. I s’ha mostrat rotund amb una reflexió final: “Farem un acord per un govern de ciutat i no per un govern de cadires”.
PSC en solitari
El candidat del PSC, Francisco Romero, considera que el que determinarà possibles acords, a banda del resultat final, serà els programes. Al PSC, actual soci de govern de Junts, es veu a l’abast ser la llista més votada, i en aquest context, Romero creu que, si fos així, “ens agradaria començar en solitari i establir diàleg amb totes les forces”. El candidat socialista es veuria amb cor de governar en solitari arribant a pactes puntuals en temes importants com ara els pressupostos.
Descartats d’entrada els partits espanyolistes, des de la CUP Marta Soler, deixa clar que “mai” es pactarà amb els partits que han estat al govern, Junts i PSC, perquè el que persegueixen els cupaires és, precisament, un canvi de govern. Més possible veu algun tipus d’aliança amb ERC i VeC per assolir el canvi que consideren necessari a Vilafranca; per tant, segons Soler, es tracta de “seure i parlar-ne”, mentre assegura que no hi ha hagut cap mena de contacte previ en aquest sentit i que tot dependrà dels resultats de cadascú i la voluntat d’entesa entre les parts.
Finalment la candidata de VeC, Montse Romagosa, ha deixat clar que el seu partit vol un govern “progressista i d’esquerres” a través de propostes programàtiques coincidents, i ha conclòs: “Ens agradaria ser decisius perquè aquest pacte pugui ser possible”, sense anar més enllà en la definició de possibles pactes.
Tot obert, doncs, a l’escenari electoral vilafranquí.

Crònica elaborada per Xavi Gonzàlez i Cristina París

També et pot interessar

Comentaris