La crisi sanitària fa caure la renda familiar per habitant al Penedès

(FOTO: FREEPIK)
18/05/2023 - 19:04h

Sant Llorenç d’Hortons i Sant Sadurní són els municipis que tenen una renda més elevada, i Torrelles de Foix i El Montmell, els que menys

Que la pandèmia va tocar la butxaca de la majoria dels ciutadans era una evidència molt abans que la Generalitat quantifiqués quin va ser l’impacte real de la crisi sanitària. Aquesta setmana, l’Idescat ha publicat les estadístiques de la renda familiar del 2020, unes dades que posen de manifest que l’any de l’esclat de la Covid no hi va haver pràcticament cap comarca catalana que se salvés de la davallada econòmica.

Segons xifres de l’institut d’estadística, de les 42 comarques que té Catalunya, només tres no van notar els efectes de la crisi sobre la renda dels seus veïns: el Pla d’Urgell, la Ribera d’Ebre i el Pla de l’Estany. A la resta, l’impacte de la pandèmia va fer baixar els ingressos, i la renda mitjana per habitant del país es va situar en 17.600 euros, 600 euros per sota del 2019.

Les economies de l’Alt i el Baix Penedès, tot i que també van quedar tocades el 2020, no són els territoris on més va disminuir la renda familiar. Les dades de l’Idescat apunten que a l’interior la davallada dels ingressos va ser de l’1,4%, i a la costa, de l’1,2%. En xifres, la renda familiar de l’Alt Penedès es va situar en els 16.600 euros, 300 euros menys que l’any anterior, mentre que al Baix Penedès la disminució va ser de 200 euros (14.800 euros).

L’Alt Penedès s’apropa molt a la mitjana d’ingressos catalana –només se’n situa 5,4 punts per sota. La distància del Baix Penedès és més elevada, de 15,8 punts, tot i que és menor de la que hi havia el 2019, de 18 punts.

Els municipis més rics

Si s’analitza la renda familiar per municipis, Sant Llorenç d’Hortons és el que va tancar l’any de la pandèmia amb uns ingressos més elevats. Els hortonencs va obtenir el 2020 una renda mitjana de 18.100 euros, seguits dels veïns i veïnes de Sant Sadurní, amb una renda de 17.900. Ambdós territoris superen la mitjana catalana, una condició que només aconsegueixen quatre dels 41 municipis de l’Alt i el Baix Penedès.

A la part baixa de la graella hi ha Torrelles de Foix i el Montmell. Els dos municipis penedesencs estan entre les trenta poblacions catalanes que van obtenir una renda més baixa el 2020, amb ingressos de 13.000 euros cada un.

Si es mira el conjunt de Catalunya, Lloret de Mar és el municipi que té la renda més baixa (11.400 €) i Riudarenes, la més alta (52.900 €).

També et pot interessar

Comentaris