Recta final de la rehabilitació de la façana de Can Freixedas

16/05/2023 - 11:00h

Els principals desperfectes que presentava la façana havien estat provocats per les humitats i les filtracions d’aigua

L’edifici està situat al carrer d’Hermenegild Clascar, 1, al centre de Vilafranca, i és una construcció de notable valor cultural i artístic. Està catalogat dins el “Pla especial i catàleg del patrimoni historicoartístic i ambiental de Vilafranca del Penedès” i és un Bé Cultural d’Interès Local (BCIL) inscrit a l’Inventari del Patrimoni Cultural Català de la Generalitat.

Les baranes dels balcons, de ferro forjat, són un dels elements singulars, i la balconada principal, que té forma d’arc rebaixat, està decorada a més amb una vidriera emplomada. També són elements singulars el saló lateral de la planta primera (convertit en sala d’actes) i la galeria posterior.

A principis del 2011 el Consell Comarcal va fer reparacions puntuals a la façana, però ara calia fer una restauració en profunditat per estabilitzar la façana, reparar els danys, restituir els acabats generals, eliminar el cablejat obsolet i, sobretot, revisar l’estabilitat del coronament superior de la façana (un voladís de bigues de fusta amb revestiment de peces ceràmiques).

Els principals desperfectes que presentava la façana havien estat provocats per les humitats i les filtracions d’aigua (sobretot a la planta baixa), ja que el revestiment existent no deixava transpirar el mur. Això havia causat el deteriorament de la pintura, un revestiment amb excrescències i la pèrdua de materials de la façana.

En el balcó principal, s’ha sanejat tota la llosa, s’han restituït peces ceràmiques que faltaven per peces noves fetes expressament per un artesà i s’ha reforçat la clau de l’arc de la sala noble que presentava una esquerda estructural.

Les obres de Can Freixedas van començar el mes de febrer passat i està previst que acabin durant aquest mes de maig. El pressupost d’execució de l’obra és de 83.524 € i s’ha finançat amb una subvenció del Departament de Cultura de la Generalitat per a l’execució d’obres de restauració i consolidació d’immobles de notable valor cultural.

També et pot interessar

Comentaris