Publiquem dos nous sondeigs electorals sobre el 28M a Vilafranca

12/05/2023 - 11:28h

ERC disposa d’un estudi de l’Institut Opinòmetre que li dona la victòria amb 6 o 7 regidors i el GESOP situa en la forquilla dels 6 regidors PSC, ERC i Junts

Una setmana després del sondeig electoral que Junts per Vilafranca va encarregar a l’empresa Celeste-Tel per saber la projecció de vots de cara als comicis del 28 de maig i el qual li donava la victòria amb 8 regidors, davant dels 5 del PSC, 4 d’ERC, 2 de la CUP i un tant per VeC com el PP; en l’edició del 3d8 en paper d’aquest divendres publiquem els resultats de dues enquestes més, en aquest cas facilitades per ERC i el PSC.

D’una banda, un estudi de l’Institut Opinòmetre per a Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) atorga la victòria del 28M a Vilafranca al candidat republicà, Pere Sàbat, que obtindria el 26,1% dels vots i un total de 6 o 7 regidors. Darrere seu, sempre segons aquest sondeig encarregat per ERC i que ens ha facilitat al 3d8, hi hauria el Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), encapçalat per Francisco Romero, amb el 25,2% dels vots i 6 regidors; i Junts per Catalunya, amb Aureli Ruiz de candidat a l’alcaldia, que tindria el suport del 22,1% de l’electorat i aconseguiria 5 regidors.

Si es complissin aquests pronòstics, ERC guanyaria entre un i dos representants respecte del consistori actual elegit el 2019, el PSC n’obtindria un més, i Junts en perdria 2. El mateix sondeig, fet amb 400 enquestes telefòniques, atorga tant a la Candidatura d’Unitat Popular (CUP) com a Vilafranca en Comú Podem (VeC) els dos regidors i el representant que tenen aquest mandat, respectivament. La CUP, amb Marta Soler d’alcaldable, obtindria un 9,5% dels vots, i VeC, liderada per Montse Romagosa, el 7,1%.

Finalment, el Partit Popular (PP), que presenta per primer cop Josep González, rebria el 5,1% dels sufragis i es mou a la forquilla entre quedar-se fora o entrar al nou consistori amb un regidor, mentre que ni Ciutadans (Cs) ni Valents ni VOX tindrien cap regidor.

Empat tècnic entre PSC, ERC i Junts
Pel que fa a un estudi electoral en poder del PSC, el GESOP (Gabinet d’Estudis Socials i Opinió Pública), especialitzat en diversos sondeigs electorals i altres tipus d’estudis i que ha dut a terme diverses enquestes al país, pronostica un possible ‘empat tècnic’ a 6 regidors entre el PSC, que seria la força més votada amb 6 o 7 regidors (ara en té 5), ERC, a qui l’enquesta li dona precisament 6 (un més que ara), i Junts per Vilafranca, situat en una forquilla entre 5 i 6 regidors (ara en té 7).

Aquests resultats surten d’un treball de camp fet aquest mes d’abril passat amb trucades telefòniques a un total de 400 persones amb dret a vot residents a la capital penedesenca, seleccionades primer aleatòriament i finalment entrevistades a partir de quotes per franges d’edat.

Aquest sondeig preelectoral també diu, entre d’altres qüestions, que la CUP seria la quarta força política més votada i obtindria dos regidors (els mateixos que el 2019), i Vilafranca en Comú (VeC) tancaria la representació municipal amb un regidor, com fins ara. Ni Ciutadans (Cs) ni Partit Popular (PP) obtindrien representació.

Finalment, aquest sondeig no dona cap regidor ni a Ciutadans (Cs) ni al Partit Popular (PP), que sí que té opcions de tornar a l’ajuntament vilafranquí segons altres enquestes. Per tant, si es confirmés aquest sondeig, l’Ajuntament de Vilafranca passarà a tenir 5 grups municipals en comptes dels 6 que hi ha hagut des del 2019.

D’aquest estudi destaca l’elevat nombre d’indecisos en el moment de respondre l’enquesta del GESOP. així, la meitat de les persones entrevistades, exactament el 49,1%, eviten posicionar-se clarament per un partit concret.

El 28,5% d’aquests possibles votants “no sap” per qui votarà; un 10% assegura que “no votarà” el 28M; un 5% anirà a les urnes per votar en blanc, i un 3,8% ni contesta la pregunta.

També et pot interessar

Comentaris