Llibreria Jepi: “Ara la gent s’atreveix més a publicar llibres”

21/04/2023 - 14:00h

La llibreria sadurninenca encara la festa de Sant Jordi amb optimisme, i amb la iŀlusió de recuperar una diada igual que les prepandèmiques

1,7 milions de llibres venuts. Aquesta és la xifra que el Gremi de Llibreters va donar l’any passat després d’una campanya de Sant Jordi passada per aigua. La que hauria d’haver estat la diada de la tornada a la normalitat després de la pandèmia la va aigualir la tempesta que va caure el 23 d’abril de l’any passat, i que enguany a la Llibreria Jepi de Sant Sadurní esperen que no es repeteixi.

“Venim d’uns anys dolents, i la gent té moltes ganes de gaudir la festa”, asseguren l’Elena i la Isabel Urpí, propietàries de l’establiment. “Sant Jordi és una celebració que el poble se sent molt seva, i que crea molts vincles entre la gent”, apunten, i expliquen que al voltant de les parades es creen situacions “màgiques”. “Uns i altres s’expliquen els llibres que han llegit, i fan les seves recomanacions. És emocionant”, asseguren.

I és que escollir un llibre per regalar el dia de Sant Jordi a vegades pot semblar missió impossible si no tens clar què estàs buscant. Cada setmana arriben a les llibreries desenes de títols nous, i encara més quan s’acosta la diada. “Actualment, la gent s’atreveix més a publicar llibres. Hi ha més recursos per fer-ho”, apunten des de la Jepi, remarcant que el fet que s’hagin ampliat les vies per editar ha obert moltes portes als escriptors, sobretot als més anònims. A aquest fet també se suma l’autoedició, que la darrera dècada ha guanyat centenars d’adeptes.

Entre els que sí que han apostat per l’editorial clàssica hi ha alguns dels grans autors que aquest Sant Jordi de segur que ocuparan les llistes dels més venuts. Xavier Bosch amb 32 de març, Marta Orriols amb La possibilitat de dir-ne casa o Les nostres mares, de Gemma Ruiz (Premi Sant Jordi de Novel·la 2022), són alguns dels títols que, a la Jepi, vaticinen que estaran al capdamunt del rànquing.

Època clau de vendes

El que sí que és segur és que la campanya de Sant Jordi és, també per a la Llibreria Jepi, una època clau en les vendes de l’any. El 25% de la facturació anual de l’establiment es concentra els dies previs a la diada i el 23 d’abril. “Tothom regala llibres. Els avis els regalen als nets, els fills als pares, se’n regalen les parelles i els amics…”, asseguren.

Pel que fa als preus de venda –els dies previs a la diada i el dia de Sant Jordi la majoria dels llibreters ofereixen descomptes–, a la Jepi contradiuen els que apunten que llegir és car. “Un bon llibre et pot donar hores d’emoció i quan l’acabes, el pots deixar als amics i familiars. Pot tenir una vida molt llarga. Llegir val la pena”, sentencien.

També et pot interessar

Comentaris