“Demanem els llibres que pensem que poden encaixar-nos”

Jordi Mitjans, llibreter vendrellenc.
21/04/2023 - 12:25h

El llibreter vendrellenc Jordi Mitjans apunta que la ‘vida’ que pot tenir un llibre per poder vendre’l “acostuma a ser curta”

El vendrellenc Jordi Mitjans porta 25 dels seus 48 anys a la llibreria familiar del carrer del Doctor Robert, fundada pel seu pare l’any 1969, i destaca el gran volum editorial que s’edita habitualment –parla d’uns 56.000 títols l’any a tot l’Estat– i que, per tant, dificulta la tria sobre els llibres que acabarà demanant per vendre.

“No acabes demanant ni un 20% de tot el que surt, perquè hauríem de tenir una llibreria deu vegades més gran”, explica Mitjans, que afegeix: “De cara a Sant Jordi demanem els llibres que pensem que poden encaixar-nos i tenir sortida; i dels importants en demanem molts”.

Les llibreries poden tornar els llibres que no venen, però aquest llibreter matisa: “No et tornen els diners, sinó que te’ls canvien per altres llibres. Si no poguéssim fer aquestes devolucions, estaríem morts i, esclar, si podem tornar-ne en podem demanar d’entrada més dels que potser vendrem”.

Sobre la ‘vida’ que pot tenir una determinada obra literària, Jordi Mitjans diu que acostuma a ser curta i que, per exemple, “hi ha autors que tenen l’èxit assegurat, però si el llibre és d’un autor famós el que fa que aquest llibre es continuï venent i que perduri en el temps és que sigui bo. Si la gent compra el llibre perquè l’autor és bo, però el llibre no ho és i la gent no el recomana, la venda es frena en sec.

I a l’inrevés, llibres d’autors desconeguts i dels quals la gent comenci a parlar s’acaben venent i creixent sense que prèviament tinguessis idea de que seria així”. “Aquests fenòmens passen, de vegades, fins i tot sense saber-ho la mateixa editorial”, continua Jordi Mitjans.

Modes
Pel que fa al gènere dels llibres més venuts, Mitjans explica, per exemple, que fa 15 anys hi havia una moda al voltant de la novel·la històrica, però ara és més habitual la de temàtica policíaca i novel·la negra, que poden representar aproximadament una quarta part de les vendes; i també són força els llibres d’autoedició.

“Tothom es veu amb cor de pagar fàcilment l’autoedició d’un llibre, però naltros hem pres la decisió de no agafar-los si no són d’autors del Vendrell; perquè, si no, la venda d’aquests llibres costa més de gestionar que els que et venen de distribuïdors i editorials”. De fet, la Llibreria Mitjans és prou coneguda per donar projecció sempre que pot als autors vendrellencs i penedesencs.

Pel que fa a l’exposició d’un determinat tipus de llibre als aparadors, Mitjans comenta que no rep cap pressió editorial per exposar-ne un o altre, a diferència de grans espais a Barcelona on les editorials poden arribar a pagar una lleixa per exposar les seves referències.

“Nosaltres no hi entraríem mai, en aquest joc”, remarca aquest llibreter vendrellenc, el qual creu que les vendes al voltant de Sant Jordi representen “potser un 8% o un 10% de tot l’any i no el 30%, com algú diu”. “És un percentatge alt, però sortosament tampoc és un 30% perquè voldria dir que la resta de l’any no vendríem gaire”.

Descomptes iŀlògics
Com és habitual per Sant Jordi, la Llibreria Mitjans del Vendrell també fa promocions en el preu dels llibres tota la setmana, uns descomptes que, tanmateix, Jordi Mitjans no troba del tot lògics. “És com si els restaurants fessin un 10% de descompte en la temporada turística alta. No tindria sentit, oi?”, es pregunta. “És un debat que fa temps que hi ha en el gremi de llibreters i és una política arrelada de fa anys que sembla que no es pugui canviar”.

Jordi Mitjans conclou la conversa amb el 3d8 destacant que el fet que Sant Jordi caigui en diumenge “afavoreix” els municipis costaners i amb segones residències com és el cas del Vendrell, però sempre que també que es facin iniciatives “perquè la gent surti al carrer”.

També et pot interessar

Comentaris