La Gran Missa de Mozart, aquest dissabte a la basílica de Santa Maria de Vilafranca

12/04/2023 - 17:03h

El festival Musicveu presenta un concert de gran format amb la Polifònica de Vilafranca i l’Orquestra de Cambra de Terrassa 48 acompanyats de quatre solistes

El Festival Solidari Musicveu presenta aquest dissabte a les 8 del vespre a la basílica Santa Maria de Vilafranca ‘La Gran Missa de Mozart’, que també es podrà seguir en directe a la mateixa basílica a través d’una gran pantalla de 20 metres quadrats i amb dues càmeres mòbils que no perdran detall del concert.
Una representació cèlebre de La Polifònica de Vilafranca, que aquest 2023 celebra el seu 75 aniversari conjuntament amb l’Orquestra de Cambra de Terrassa 48, s’uneixen per interpretar l’obra, reconeguda com un monument musical, “una promesa d’amor i un alliberament” que va inspirar Mozart a escriure una de les grans partitures d’aquest gran músic i compositor. Un gran esdeveniment sota la direcció de David Hernández i Urpí que comptarà amb les reconegudes veus de les sopranos Elionor Martínez i Marta Mathéu, el tenor Joan Francesc Folqué i el baix Germán de la Riva.

Partitura inacabada

L’obra va ser estrenada l’octubre del 1783 al monestir de Sant Pere de Salzburg, i no a la catedral, ja que Mozart havia trencat relacions amb l’arquebisbe. Una partitura, però, que va arribar com a inacabada, per a la qual cosa hi ha dues hipòtesis: una és que en el moment de l’estrena Mozart la va completar amb fragments d’altres obres seves, i l’altra, que realment en pocs dies l’acabés i les pàgines es perdessin. Fos quina fos la veritat final, la certesa és que W. A. Mozart va fer un pas endavant en l’escriptura musical aconseguint una profunditat en l’expressió.

Aquestes paraules les escrivia W. A. Mozart el 4 de gener de 1783 en una carta al seu pare Leopold i són part de les referències directes que tenim del compositor sobre la seva Gran Missa en do m: “Vaig fer una promesa i espero poder complir-la… i la prova és que viatjo cap a Salzburg amb mitja missa escrita”.
La Polifònica de Vilafranca és una coral que ha actuat per tot Catalunya i en nombrosos països europeus, ha col·laborat amb prestigioses orquestres, directors, corals i solistes i ha participat en múltiples festivals, cicles de concerts i enregistraments.

L’Orquestra de Cambra Terrassa 48 és una formació especialitzada en el repertori escrit per a cordes. Fundada l’any 2000, el conjunt ha donat un gran impuls i difusió de la música escrita per a cordes; ha arribat a ser un clar referent i ha elaborat programes que combinen una gran recerca i proximitat.

Festival solidari

L’edició d’enguany del Festival Solidari Musicveu és a benefici de La Fundació Joan Petit, Nens amb càncer, que destinarà la recaptació a programes d’investigació d’oncologia pediàtrica.

També et pot interessar

Comentaris