Un centenar d’ocupacions conflictives cada any a Vilafranca

L’Ajuntament creu que amb empara jurídica per als propietaris, el parc d’habitatge de lloguer a la ciutat podria pujar en prop 500 pisos

A Vilafranca es produeixen un centenar d’ocupacions conflictives cada any i d’aquestes se’n resolen al voltant de 50. Aquestes són les xifres que ha donat a conèixer l’Ajuntament aquesta setmana a propòsit de les bones dades que darrerament s’han acumulat a Vilafranca, on les últimes setmanes s’han executat 15 desocupacions conflictives en diferents barris. L’alcalde, Pere Regull, i el regidor de Seguretat Ciutadana, Joan Manel Montfort, atribueixen aquesta notícia a l’acció d’un equip multidisciplinar en el que hi ha Policia Local i personal tècnic de Serveis Socials, Urbanisme, Habitatge i Ciutadania i a la política de tolerància zero.

En qualsevol cas, des de l’Ajuntament es considera que la situació d’inseguretat i conflictivitat que generen aquest tipus d’ocupacions i que en el cas de Vilafranca afecten al voltant de 3.000 persones, va estretament lligada a la falta de disponibilitat d’habitatge de lloguer. Aquesta mancança, segons Regull, se solucionaria si hi hagués “més seguretat jurídica per als propietaris, que posarien més habitatges a lloguer i els preus baixarien”. Per Regull, la solució no passa només per esperar la disponibilitat d’habitatge públic “perquè no s’aconseguirà en un any el que no s’ha fet en 20” i perquè és competència que correspon l’Estat i la Generalitat i perquè l’Ajuntament no disposa de prou diners per ampliar el parc públic d’habitatge.

Les peticions per afeblir la problemàtica de l’ocupació conflictiva passen per “tenir lleis que penalitzin els delictes i jutges que apliquin les lleis amb celeritat”, segons l’alcalde, fet que actualment no passa i genera un sentiment “d’impotència davant aquesta situació, a més d’un malbaratament de temps i recursos públics”. L’ocupació conflictiva és considerada un focus de problemes veïnals, delinqüència als carrers i tràfic de drogues a la ciutat, un patró que es reprodueix a tot el país, segons Montfort, que va indicar que el 42% de les ocupacions conflictives de tot l’Estat es registren a Catalunya i d’aquestes, un 74% a la demarcació de Barcelona. En aquest punt, l’alcalde va atribuir aquests percentatges “al tracte que es dona a l’ocupació des de la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona, que atrau aquest tipus de persones”.

També et pot interessar

Comentaris