Jaume Plensa dissenya el cartell del 75è aniversari dels Castellers de Vilafranca

21/03/2023 - 22:18h

L’escultor de renom internacional ha volgut homenatjar els Verds amb una obra original on les mans són l’element principal de la composició

Aquest dimarts al vespre s’ha presentat a Cal Figarot el cartell del 75è aniversari dels Castellers de Vilafranca que ha dissenyat l’escultor de renom internacional Jaume Plensa. El president Carles Mata, acompanyat del cap de colla, Sisco Benet i dos membres de la comissió d’aniversari es mostrava molt satisfet amb aquest regal que l’artista barceloní ha volgut fer a la colla en el seu aniversari. “Estem molt orgullosos i contents que un artista de la talla de Plensa hagi pensat en nosaltres i ens hagi fet aquest regal”, deia Mata.

Plensa acaba d’estrenar-se com a director d’escenografia de l’òpera Macbeth de Giuseppe Verdi que s’ha representat al Gran Teatre del Liceu de Barcelona i ha volgut homenatjar els Verds amb una obra original on les mans són l’element principal de la composició. Mans imprescindibles per fer castells, per enllaçar els braços, tancar la pinya i procurar la protecció dels que pugen amunt. Sense les mans els castellers no es poden enfilars a les esquenes dels seus companys i no es poden agafar els uns als altres a cada pis. Quan l’enxaneta aixeca la mà simbolitza que toca el cel i indica que ha aconseguit el seu objectiu coronant el castell. Reflexions de Plensa que el president Carles Mata resumia assegurant que “l’obra de Jaume Plensa simbolitzen milers de mans dels castellers que han format part de la colla i a l’hora vol simbolitzar els milers d’aletes que les enxanetes han fet en aquests 75 anys d’història dels Castellers de Vilafranca”.

Plensa se suma així a d’altres artistes que van dedicar alguna de les seves obres per celebrar un aniversari dels Verds com Guillem Noya (50è), Ràfols Casamada (60è) o Marta Sardà (70è).

Jaume Plensa i Suñé (Barcelona, 1955) és escultor català que va estudiar a l’escola de la Llotja i a l’escola Superior de Belles Arts de Sant Jordi. En la seva llarga carrera ha col·laborat amb projectes de teatre i òpera amb el disseny del vestuari i escenografia, en especial amb la Fura dels Baus. El 1997 va ser guardonat amb el premi nacional de les Arts Plàstiques concedit per la Generalitat de Catalunya i el 2012 va rebre la Creu de Sant Jordi. Actualment viu entre Barcelona i París tot i que el seu taller el té a Sant Feliu de Llobregat. Plensa és molt conegut per les seves escultures de gran format. El 2013 va ser guardonat amb el Premi Velázquez d’Arts Plàstiques, el 2019 va rebre el Premi Pau Casals a la projecció internacional de la cultura catalana i el 2021 va ser premiat amb la Medalla d’Or al Mèrit de les Belles Arts.

Plensa té escultures exposades en places, parcs i avingudes de les principals ciutats del món. El 2012 va ser el cartell de les festes de la Mercè de Barcelona. El 2015 va inaugurar una escultura gegant amb el nom de ‘Carmela’ davant el Palau de la Música Catalana. El 2020 va donar una escultura a l’Hospital Clínic de Barcelona com a reconeixement al personal sanitari per la seva tasca durant la pandèmia. El 2021 es va inaugurar a Newport (Nova Jersey) la seva escultura més gran ‘Water’s soul’ de 24 metres d’alçada i un pes de trenta tones. El 2022 es va inaugurar la seva obre ‘Constel·lacions’ feta per encàrrec del Gran Teatre del Liceu que es va ubicar a la façana principal del teatre. Una obra que consisteix en 3 grans portals abatibles fomats per lletres de diferfents alfabets amb la voluntat de ser una crida a la convivència i un diàleg entre les cultures del món.

“Lligarem la seva darrera obra que ha passat pel Liceu amb un tancamant rodó el 30 de setembre on els verds actuarem en aquesta emblemàtic espai de la rambla barcelonina”, ha dit Mata. La colla es planteja fer-ne litografies per posar-les a la venda a un preu simbòlic com també es posaran a la venda litografies del cartell de Marc Jesús fet amb motiu del Dia de la Dona.

També et pot interessar

Comentaris