Regull anuncia un “gran acord” amb ADIF per executar totes les millores pendents a Vilafranca

14/03/2023 - 19:30h

L’alcalde de Vilafranca ha explicat que el conveni recull el cobriment de la via fins al pont de Moja, la millora de l’estació i d’altres accions

L’alcalde de Vilafranca, Pere Regull, ha anunciat avui un acord amb ADIF que resol totes les millores pendents a Vilafranca tant pel que fa al cobriment de la zona del pont de Moja, com a l’estació i d’altres actuacions puntuals.

“Des que sóc alcalde sempre m’heu sentit explicar el que demanàvem i no s’aconseguia. Ara, per fi, tindrem un nou conveni signat que fixarà les millores a fer en un termini de 5 anys”, ha dit Regull.

L’alcalde de Vilafranca ha recordat que del conveni signat l’any 2004 entre el Ministeri de Foment i l’Ajuntament pel qual es va executar el soterrament de les vies tan de rodalies com de l’AVE, se’n derivaven unes obligacions de pagament. “Sempre hem dit que el pagament estaria supeditat al fet d’arribar a un acord per solucionar temes que no van quedar prou ben resolts com era el calaix descobert de 220 metres que quedava entre el c/ Tossa de Mar i el pont de Moja. Així ens hem mantingut ferms fins a l’acord a què hem arribat ara”, ha dit Pere Regull.

L’alcalde ha detallat que l’acord actual amb ADIF contempla dos aspectes. D’una banda, la liquidació econòmica del conveni de 2004 i, per l’altra, la signatura d’un nou conveni per a un nou paquet d’obres pendents de solució.

Pel que fa al primer aspecte, Regull ha destacat el canvi de tarannà de l’equip negociador d’ADIF, sobretot els dos darrers anys. L’alcalde ha afirmat que “s’han assegut a la taula amb ganes de negociar i d’entendre’s. El resultat final és que l’Ajuntament farem efectiu 17,9 M€”. D’aquests 17,9 MEUR, els primers 10 quan se signi el nou conveni d’obres de millora pendents i la resta en anualitats posteriors.

Nou conveni

Pel que fa al nou conveni que estipularà les obres que s’han d’executar en els propers 5 anys, l’alcalde ha ressaltat la cobertura del tram de vies de 220 metres des del c/ Tossa de Mar al pont de Moja, segons ell, “una reivindicació històrica i troncal”. Un altre aspecte inclòs en el conveni és el cobriment de calaix descobert de l’estació, uns 100 metres, que es cobriran de dues maneres diferenciades: es farà una llosa davant del passeig del Camp dels Rolls per connectar la urbanització del c/ Comerç, a l’alçada del c/ Magarola, amb la plaça de l’Estació. D’aquesta manera se suprimirà l’actual passera que connecta l’estació amb el c/ Comerç.

Per altra banda, la zona descoberta davant mateix de l’edifici de l’estació es cobrirà amb una estructura lleugera envidriada per tal de donar llum natural a la zona de les andanes i vies soterrades. Segons explicava l’alcalde, la connexió entre el c/ Comerç i la plaça de l’Estació es farà de manera consensuada amb l’equip tècnic de l’Ajuntament “per tal que quedi ben integrada amb la urbanització que s’ha fet de tot l’eix de la via”.

Un altre aspecte que inclourà el nou conveni a signar amb ADIF serà la instal·lació d’escales mecàniques a l’estació per accedir a les andanes; la instal·lació de pantalles acústiques tant a la zona del parc del Poble Nou i a la zona dels c/ Papiol, Manuel Barba i Roca i més enllà; i la reurbanització del c/ Santa Fe, al polígon industrial de Llevant, que va quedar inutilitzat amb la construcció de les vies de l’AVE. D’aquest darrer projecte, pressupostat en uns 750.000 euros, se’n farà càrrec directament l’Ajuntament.

En total el conveni suposarà una inversió d’uns 14 MEUR i, segons explicava l’alcalde, en aquest moment s’està tramitant en el Ministeri d’Hisenda. Pere Regull ha dit que passarà el temps necessari “perquè s’ha de fer un bon projecte, que quedi ben integrat amb la urbanització de l’entorn i després licitar-los. El que recollirà el conveni és més del que des de fa temps venim reclamant per a Vilafranca. Si amb el conveni de 2004 vam aconseguir 90.000 m2 de nou espai que s’ha urbanitzat, aquest segon ens permetrà acabar tots els detalls pendents. En aquest moment ja hi ha el vistiplau d’ADIF i tan sols falta el tràmit que Hisenda els doni la conformitat a l’acord. És un gran acord per Vilafranca” ha acabat dient Pere Regull.

També et pot interessar

Comentaris