ERC Vilafranca proposa la creació d’una Àrea de Benestar Emocional

09/03/2023 - 18:00h

Els republicans incorporen a la candidatura Trini Bové i Helena Canela

Posar les cures al centre de les polítiques socials públiques destinades a sostenir la vida és un dels principals eixos dels republicans a Vilafranca de cara a les properes eleccions. El grup republicà ha presentat algunes mesures de les més de cent que portarà al programa electoral sota el paraigües de l’eix ‘La Vilafranca que cuida’. Propostes fruit de reunions amb entitats i trobades amb veïns dels diferents barris de Vilafranca, així com de les comissions i reunions dutes a terme els darrers mesos. Al mateix temps, els republicans han fet públic la incorporació a la candidatura de les professores Trini Bové, implicada en entitats per a la inclusió, i Helena Canela, especialista en educació especial i actualment treballant a l’escola Baltà Elias. ERC planteja la creació d’una Àrea de Benestar Emocional a través d’un Pla Local de la Salut i assegura que a Vilafranca hi ha 800 persones majors de 80 anys que viuen soles. Per aquest motiu proposen accions per afavorir el benestar d’aquestes persones i reduir el risc d’aïllament i d’exclusió social i en un altre sentit també proposen un Pla Local contra la Segregació escolar.

‘Projecte Radar’ per fer front a la soledat

Segons el Xavier Vallès, “el Projecte Radar constarà d’un conjunt d’accions per afavorir el benestar de les persones grans i reduir el risc d’aïllament i d’exclusió social. Entre les accions que es duran a terme és un activar un dispositiu habitual de contacte personal amb les persones que viuen soles, posar en marxa projectes de socialització intergeneracional i oferir un major nombre d’activitats enfocades a trencar la bretxa digital, entre d’altres”. L’objectiu principal és facilitar que les persones puguin viure el màxim de temps possible a casa seva i, en aquesta direcció, es dissenyaran programes per potenciar, mantenir i augmentar l’autonomia de les persones, amb l’objectiu de treballar per un envelliment actiu i saludable i prioritzar iniciatives i estratègies per promoure la vida independent de les persones grans, tant al seu domicili com a la comunitat.

Crear una àrea de Benestar Emocional

Partint de l’informe mundial sobre salut mental publicat el mes de juny de 2022 per l’organització mundial de la salut, les taxes de trastorns com la depressió i l’ansietat, van augmentar en un 25% durant el primer any de la pandèmia, el suïcidi representa ja més d’un 1% de les morts a tot el món i a més a més, entre els nens i els adolescents i entre les persones grans s’han detectat una major afectació de problemes relacionats amb la salut mental en els últims anys. Davant aquesta tendència a l’alça, Vallès remarcava que “volem crear una àrea que coordini i reforci totes les accions d’atenció psicològica que l’Ajuntament ofereix en l’actualitat: SIAD, serveis socials, servei de joventut, educació, els convenis amb entitats socials i sobretot es coordini amb la taula territorial de salut mental i els serveis de referència que hi ha sobre aquesta matèria que tenim al municipi”.

Pla local de Salut

Els republicans poposen un Pla Local de Salut, una eina per planificar l’acció municipal en l’àmbit de la salut . Es tracta d’un instrument dut a terme en col·laboració dels diferents sectors, col·lectius i professionals de la salut, així com de la ciutadania, que servirà per definir les polítiques que han de permetre incidir sobre aspectes determinants de la salut (entorn social, estils de vida, factors ambientals, etc), la prevenció de malalties i la protecció de la salut.

Un pla contra la segregació escolar

Per la seva banda Salvador Campamà remarcava un dels eixos que els republicans han situat durant els últims anys és la lluita contra les desigualtats i contra la segregació escolar. Segons els republicans, cal afrontar-la mitjançant la implicació d’agents diversos que elaborin un Pla Local contra la Segregació, en la línia de la proposta feta pel Síndic de Greuges de Catalunya en el seu informe sobre la segregació escolar a Catalunya publicat el gener d’aquest 2023. ERC insisteix en la tarifació social de l’Escola Municipal de Música i de les activitats del Complex Aquàtic, i també proposa el desenvolupament d’un programa d’activitats extraescolars de tota mena becades per tal de posar fi a la segregació fora de l’horari escolar i fer possible una ciutat educadora i, alhora, inclusiva.

També et pot interessar

Comentaris