Nous descomptes al peatge de la C-32 al Garraf i al Baix Penedès, en marxa des del 2 de març

El peatge de Vallcarca entre Castelldefels i Sitges, de dilluns a divendres, és ara més barat que fa vint anys per als usuaris habituals (Foto: Departament de Territori)
06/03/2023 - 09:00h

La ronda del Penedès, entre Cubelles i Calafell, es torna gratuïta, i es rebaixa el peatge de Vallcarca per a la mobilitat obligada a preus inferiors als del 2005

Les persones usuàries de la C-32 al Garraf i al Baix Penedès tenen, des del 2 de març, descomptes en els peatges. Aquesta autopista passa a ser gratuïta a la ronda del Penedès en els recorreguts interns entre el Vendrell i Cubelles i també augmenta fins a un 50% la rebaixa per a la mobilitat obligada entre Castelldefels i Sitges a la barrera de Vallcarca.

La mesura del Govern permet que les persones usuàries habituals paguin per travessar aquest peatge menys del que pagaven l’any 2005, fa gairebé vint anys. En concret, l’any 2005 el peatge era de 4,47 euros de dilluns a divendres, i ara, amb el descompte passa a ser 3,90 euros. En el cas de l’accés de Cubelles i l’accés de Calafell, els moviments interns són totalment bonificats, és a dir, gratuïts, per primera vegada i cada dia de la setmana.

D’aquesta manera, es pretén descongestionar el trànsit a les carreteres més urbanes i afavorir els desplaçaments cap a les vies d’alta capacitat, que són més segures. El conseller de Territori, Juli Fernàndez i Olivares, subratlla que les mesures “faciliten els desplaçaments de les persones que han d’utilitzar el peatge per mobilitat forçosa, de manera que ajuden a millorar la vida dels ciutadans”.

Gratuïtat de la ronda del Penedès

La bonificació del 100% a la C-32 a Cubelles és per a tots els vehicles que facin trajectes entre l’enllaç 2 (El Vendrell Oest) i l’enllaç 13 (Cubelles accés), i les barreres de Cubelles accés i Calafell accés. La gratuïtat s’aplica cada dia a tota mena de vehicles, siguin motos, turismes o camions de gran tonatge.

L’objectiu d’aquesta mesura és convertir aquest tram de l’autopista en una ronda gratuïta i alleugerir la circulació a la C-31, una via que travessa els municipis de Calafell, Segur de Calafell, Cunit i Cubelles i que registra una mitjana d’uns 22.000 vehicles diaris. L’autopista podria arribar a atraure un de cada quatre vehicles que actualment circulen per la C-31, és a dir, uns 5.000 vehicles. Allunyar els vehicles dels centres urbans i facilitar els desplaçaments en vies d’alta capacitat permetrà una circulació més fluida i alhora incrementarà la seguretat a les carreteres.

Descomptes a la barrera de Vallcarca

Des del 2 de març el Departament de Territori també augmenta fins al 50% el descompte per a la mobilitat obligada en el tram Castelldefels-Sitges, al peatge de Vallcarca de la C-32.  El descompte beneficia els turismes, furgons i furgonetes que, de dilluns a divendres no festius, fan desplaçaments d’anada i tornada en un marge de 24 hores, des del mateix origen i destinació, i que estan inscrits al registre de mobilitat obligada.

A la C-32 sud hi ha un total de 25.000 persones registrades que gaudeixen de descomptes. El Govern estima que 2,5 milions de desplaçaments anuals ja tenen alguna bonificació en aquest tram d’autopista. Amb aquestes reduccions del preu dels peatges a la C-32, la Generalitat de Catalunya vol donar resposta a una demanda del territori. De fet, les mesures són fruit de l’acord per unanimitat de la Taula de mobilitat del Penedès el novembre passat, on hi ha representats el conjunt d’alcaldes i alcaldesses de la regió.

50 M€ anuals en bonificacions als peatges

A tot Catalunya la Generalitat invertirà aquest any al voltant de 50 milions d’euros en concepte de bonificacions, descomptes, actuacions accessòries i reduccions que s’apliquen als peatges i altres mesures en aquesta línia.

A més de bonificacions a la C-32, també hi ha millores per als usuaris de la C-16 al Bages. Des del 2 de març augmenta la rebaixa del peatge a Sant Vicenç de Castellet i, a més, s’ha estrenat un nou sistema per a la gratuïtat del peatge a la ronda de Manresa mitjançant el reconeixement de matrícules.

L’objectiu del Govern és promoure l’ús d’aquesta autopista per millorar la mobilitat i la connectivitat de la comarca, reduir el trànsit a la C-55 i C-58 i augmentar així la seguretat viària.

Rebaixes al peatge de Sant Vicenç de Castellet

El preu del peatge de la C-16 a la barrera troncal de Sant Vicenç de Castellet, té, a partir d’ara, un descompte de fins al 80%, de dilluns a divendres no festius, en hora punta (de 7.00 a 10.30 h i de 17 a 21 h).

D’altra banda, augmenta la rebaixa del 41% fins al 60% al peatge a la barrera lateral de Sant Vicenç de Castellet, en els moviments cap a o des del sud, de dilluns a divendres no festius. De tots dos descomptes se’n podrà gaudir amb pagament dinàmic, amb la ViaT o l’aplicació Satellise, i serviran per a turismes, furgons i furgonetes. A més, enguany s’ha posat en marxa un nou sistema per beneficiar-se de la gratuïtat del peatge a la ronda de Manresa, sense necessitat que l’usuari hi associï un mitjà de pagament. Només s’ha de facilitar la matrícula del vehicle al registre https://territori.gencat.cat/registreC16.

La gratuïtat s’aplica per a tots els recorreguts entre l’enllaç número 41 (Sant Vicenç de Castellet) i el final de l’autopista C-16 a Sant Fruitós de Bages, en tots dos sentits de circulació de dilluns a divendres feiners, les 24 hores, per a turismes, furgons i furgonetes. Aquest tram de la C-16 es converteix així en una veritable ronda de la ciutat de Manresa, que contribueix a descongestionar la C-55.

També et pot interessar

Comentaris