L’Arxiu Comarcal del Baix Penedès rep més documentació de la família Folch Guimerà a l’exili

Paco Morales Folch i una de les cartes cedides. (Foto: ACBP)
01/03/2023 - 12:00h

L’equipament ja disposava de llegat que havia estat localitzat a les golfes de la casa-museu de la Fundació Apel·les Fenosa

L’Arxiu Comarcal del Baix Penedès (ACBP) és dipositari del fons de la família Folch Guimerà, el qual fou cedida a la Generalitat de Catalunya per la Fundació Apel·les Fenosa el 2015, després de localitzar-lo a les golfes de la casa-museu.

A aquest fons ara s’hi ha incorporat nova documentació d’aquesta família, exiliada a Mèxic el 1942, gràcies a l’interès d’un dels seus descendents, Francisco Morales Folch, que conservava documents i fotografies dels seus avis, el metge Emili Folch Guimerà (el Vendrell, 1897 – Torreón, Mèxic, 1967) i la mestra Gertrudis Socias Esvertit (el Vendrell, 1899 – Mèxic, DF, 1993), i dels seus besavis, el polític i procurador Emili Folch Andreu (Montblanc, 1872 – el Vendrell, 1949) i la mestra Maria Anna Guimerà Saló (el Vendrell, 1865 – Barcelona, 1953).

Acabada la Guerra Civil espanyola, la família Folch Guimerà –excepte Matilde Folch Guimerà– es va exiliar a França; després, Emili i Gertrudis amb el seus fills, Emili i Anna, van marxar cap a Mèxic. La documentació cedida abraça de 1924 a 1967 i consta de vint-i-tres cartes de caràcter familiar, documents personals i professionals i quatre fotografies.

Cal destacar tres cartes que Pau Casals va escriure a Emili Folch Guimerà, les quals demostren la relació d’amistat que mantenien, i una fotografia del mestre Casals a Prada.

Gràcies al fons documental de la família Folch Guimerà, el 2021 es va publicar en Aplecs de treball (Centre d’Estudis de la Conca de Barberà) un estudi sobre la nissaga Folch Guimerà en el qual es van donar a conèixer més detalls de l’exili d’aquesta família.

També et pot interessar

Comentaris