L’economia de l’Alt i el Baix Penedès esquiva la recessió

(FOTO: PEXELS)
24/02/2023 - 12:10h

Ambdues comarques tanquen el 2022 millor del que es preveia a l’estiu, i ja han recuperat els nivells d’ocupació d’abans de la crisi del 2008

Després d’haver superat amb nota la crisi de la Covid-19, la guerra entre Rússia i Ucraïna, l’increment de preus de matèries primeres i l’elevada inflació van fer trontollar a mitjan any passat les economies de mig planeta. Els experts vaticinaven a l’estiu que el 2022 acabaria amb una gran recessió a escala mundial, però les previsions més pessimistes no s’han complert.

Mig any després d’aquells presagis, les dades demostren que la inflació es comença a moderar, i malgrat que no se seguirà el ritme alegre d’anys enrere, la majoria d’economies també creixeran aquest 2023.

A grans trets, aquest és el dibuix de l’economia global dels darrers mesos i per als pròxims, una radiografia que bé es pot traslladar perfectament al Penedès. Igual que a la resta de zones, l’any passat es preveia que tant l’Alt com el Baix Penedès tanquessin el 2022 amb xifres negatives, però no ha estat així. Segons el darrer Informe de Conjuntura Econòmica de la FEGP –amb registres del darrer semestre de l’any–, ambdues comarques van acabar l’exercici amb més ocupació i més centres de cotització que els que tenien el desembre del 2019, just abans que esclatés la pandèmia de la Covid-19, i amb registres també millors que el desembre del 2008, abans de la crisi de la bombolla immobiliària.

Pel que fa a l’Alt Penedès, la comarca continua mostrant el seu habitual elevat grau de resiliència a les fluctuacions econòmiques. Quan les coses van molt bé, a l’Alt Penedès van bé, i quan van malament, també van bé. La poca dependència que la comarca té de sectors molt estacionals com el turisme i la gran implantació d’indústria fan que el territori es mantingui com un dels que té menys atur del país, i un dels que manté un bon creixement, tot i la davallada del darrer any.

Atur sota control

Segons dades de la FEGP –recollides en l’informe que elabora la consultora Activa Prospect–, l’Alt Penedès va tancar el 2022 amb una taxa d’atur del 9,4%, molt similar al 9,1% que tenia abans que esclatés la crisi immobiliària del 2008. També es manté el creixement de la creació d’ocupació a la comarca, tot i que el darrer semestre ha estat de l’1,6%, davant el 2,7% que es va registrar de gener a juny. Malgrat la frenada del 2022, l’informe destaca que la comarca ja ha recuperat nivells d’ocupació pre-Covid, amb 1.820 llocs de treball més que el desembre del 2019.

La indústria, i molt més endarrere la construcció, han estat els sectors que han liderat la creació d’ocupació a l’Alt Penedès, mentre que l’agricultura és el que més ha punxat. El subsector industrial de les begudes i l’alimentació és el que estira el mercat laboral al territori.

Pel que fa al Baix Penedès, com és habitual, la comarca va notar el 2022 els efectes de la seva dependència del turisme, amb una fluctuació de l’ocupació més elevada que la seva veïna. Malgrat tot, l’economia del territori ha crescut de manera satisfactòria el darrer semestre de l’any 2022, i es converteix en la tercera comarca que més ocupació ha creat durant aquest període.

Segons dades de la FEGP, actualment la taxa d’atur del Baix Penedès és encara del 14%, una xifra que se situa al mateix nivell que abans de la gran crisi del 2008. De fet, abans de la pandèmia, la taxa de desocupació superava el 16%. El sector serveis és el que més nous llocs de treball ha aportat a la comarca, però tant la construcció com la indústria també han tingut un comportament positiu.

També et pot interessar

Comentaris