L’equip de govern, a favor de l’ús de pistoles tàser si la Policia Local ho veu bé

El cos policial n’està valorant la conveniència i, si ho troba favorable, l’Ajuntament n’autoritzarà l’ús

L’equip de govern de Vilafranca no tindrà inconvenient a autoritzar la Policia Local a utilitzar armes tàser, sempre i quan la valoració que està fent el cos policial sigui favorable. Així és com el regidor de Seguretat Ciutadana, Joan Manel Montfort, va explicar el vot favorable de l’equip de govern a la moció presentada al ple de febrer pel grup municipal de Ciutadans per estudiar la implantació de pistoles elèctriques a la Policia Local.
Montfort va argumentar que, atès l’increment d’actes delictius a Vilafranca, la disposició d’aquest tipus d’armes per part dels agents “pot ajudar a controlar situacions complicades”. El regidor va recordar que l’ús de pistoles tàser és legal i està regulat per un protocol del 2018 de la Generalitat “molt estricte”.
El protocol defineix les normes d’ús, qui pot utilitzar aquestes armes, la formació específica que requereix, la garantia d’enregistrament d’imatges durant l’ús i la disposició de desfibriladors i la possibilitat d’assistència mèdica immediata en cas de necessitat. Montfort va recordar que els darrers tres anys la Policia Local de Vilafranca ha registrat un total de 72 agents lesionats per agressió al carrer.

Tots els grups de l’oposició, excepte Ciutadans, van emetre el seu vot en contra de la moció en considerar que l’ús d’aquest tipus d’armes és perillós, a més de tenir informes desfavorables d’organismes com Amnistia Internacional, tal com va avisar la CUP. ERC va considerar que l’ús d’aquestes armes no jugarà a favor de millorar la situació en casos d’actes delictius, sinó que cal augmentar els recursos i els efectius del cos.

Quim Vàzquez, nou Síndic de Greuges de Vilafranca

Jaume Rafecas felicita el seu substitut, Quim Vázquez, pel seu nomenament

El ple també va aprovar el nomenament de Quim Vázquez com a nou Síndic de Greuges de Vilafranca en substitució de Jaume Rafecas, que ha ocupat el càrrec els darrers cinc anys. En l’acte de presa de posessió es va destacar que Vázquez és un home de consens, dialogant, amb prestigi professional i social i que té un ampli coneixement de Vilafranca i de l’administració pública tenint en compte alguns dels càrrecs que ha ostentat.
El ple va desitjar al nou Síndic molta sort en la seva tasca i que “tingui la menor feina possible perquè voldrà dir que l’Ajuntament està fent les coses bé”, tal com va expressar el regidor d’ERC, Pere Sàbat.
El reconeixement al Síndic sortint es farà en el ple de presentació del seu informe, però tot i així tots els grups van agrair la seva tasca per haver gestionat “temes complicats” i haver esdevingut un bon “Quixot de les causes perdudes”, en paraules de l’alcalde.
Tots els grups van votar a favor del nomenament, menys Vilafranca en Comú, que es va abstenir.

D’altra banda, el debat més extens va arribar amb la moció presentada conjuntament per ERC, CUP i Vilafranca en Comú a proposta de l’Associació Voluntacaad per l’ampliació i millora del Centre d’Acollida d’Animals Domèstics (CAAD). El ple va comptar amb l’assistència d’un nombrós grup de voluntaris de l’entitat i la intervenció de la presidenta de l’associació, Nerea Sesma, que va demanar més pressupost per al centre i treballar per la millora de les condicions de vida dels animals que hi viuen. Des de l’equip de govern es va indicar que l’Ajuntament, unilateralment, no hi pot fer res però sí que es pot reclamar a la Mancomunitat Penedès-Garraf, de qui depèn el centre, la millora i l’increment de pressupost. La moció va quedar aprovada per unanimitat però amb uns paràmetres ajustats a les reclamacions que s’han de realitzar a la Mancomunitat, amb una nova proposta que es presentarà en el pròxim ple.
La moció presentada per ERC i VeC perquè els terrenys de l’antiga caserna de la Guàrdia Civil es destinin a la construcció d’habitatge social no va prosperar. L’equip de govern va argumentar que no és el millor emplaçament per a habitatges, ja que es troba en un polígon industrial i actualment una part es destina a instal·lacions logístiques de l’Ajuntament. Precisament, l’antiga caserna és una de les quatre propostes que l’equip de govern té sobre la taula per ubicar-hi la futura nova comissaria de la Policia Local de Vilafranca.

El ple de febrer també va aprovar per unanimitat el reglament del servei d’atenció a l’entorn domiciliari i el redactat definitiu del reglament d’adjudicació d’habitatges i allotjaments residencials de caràcter social i temporal de l’Ajuntament.

També et pot interessar

Comentaris