Detenen quatre persones d’un grup dedicat a robatoris amb força en domicilis

15/02/2023 - 18:00h

La investigació es va produir després d’un robatori a finals de gener en un domicili de Sant Martí Sarroca on els lladres van sostreure, entre d’altres objectes, diverses armes de caça

Els Mossos d’Esquadra han desarticulat un grup criminal molt actiu dedicat als robatoris amb força a domicilis i han detingut quatre persones. Es tracta de tres homes d’entre 30 i 32 anys, que no tenien residència a Catalunya; i una dona de 25 anys. A dos dels arrestats se’ls atribueixen també delictes contra la salut pública per cultivar marihuana. La principal hipòtesi sobre els detinguts és que són persones sense domicili estable a Catalunya, que treballen per màfies que trafiquen amb marihuana. Els arrestats feien de ‘jardiners’ en plantacions de marihuana interiors a la demarcació de Ponent. Un cop desmantellades les plantacions pels Mossos al desembre, van canviar la seva activitat cap als robatoris amb força a domicilis.

No consten antecedents policials en el cas dels tres homes per part de cap cos policial espanyol. En canvi, la dona ha estat detinguda en onze ocasions per diverses delictes, principalment de caràcter patrimonial.

La investigació es va produir després que es produís un robatori a finals de gener en un domicili de Sant Martí Sarroca. Els lladres van sostreure, entre d’altres objectes, un armer amb armes de caça.

Els investigadors van trobar que els presumptes autors tenien una gran mobilitat i triaven prèviament els municipis on havien d’actuar, sempre a primeres hores del vespre per aprofitar la foscor. Els objectius eren cases unifamiliars allunyades dels centres de les poblacions, amb l’objectiu de garantir-se la fugida amb més facilitat. Un cop dins les cases, escalaven les tanques perimetrals i forçaven portes i finestres amb diferents eines. Consumat el robatori, retornaven a gran velocitat als seus domicilis.

Els relacionen amb set robatoris a Sant Martí Sarroca (Alt Penedès), Santa Oliva (Baix Penedès), Benavent (Segrià), Sitges (Garraf) i Mollerussa.

El 6 de febrer, els Mossos van localitzar els autors després del robatori a Benavent i van iniciar un seguiment. Mentre fugien, van patir un accident en un dels accessos a l’A-2, a les Borges Blanques, i el vehicle en el que viatjaven va sortir de la via. Van abandonar el vehicle i van donar-se a la fugida, intentant lliurar-se dels objectes que havien robat.

Els agents però van aconseguir detenir dues de les quatre persones al lloc de l’accident. A més, van localitzar les joies de l’últim robatori amagades en una zona de matolls propera al lloc de l’accident.

Els altres dos investigats van ser detinguts l’endemà, en un dispositiu policial quan arribaven a al seva residència temporal.

El Jutjat d’Instrucció i Primera Instància núm. 2 de Vilafranca del Penedès, que tutelava la investigació, va acordar l’escorcoll dels seus domicilis. Els agents hi van localitzar diners en efectiu, joies, perfums, roba i motxilles provinents d’altres robatoris. Disposaven també d’un kit de detecció d’or per a comprovar l’autenticitat de les peces de joieria sostretes.

Investigació paral·lela

En paral·lel a aquests fets, l’àrea d’investigació criminal de la DIC a Ponent, tenia oberta una investigació per pertinença a grup criminal, delicte contra la salut pública i defraudació de fluid elèctric, en la que ja s’havien detingut set persones al desembre. Tot i això, la investigació estava encara oberta perquè diversos investigats estaven en cerca.

En el marc de l’explotació del cas, es van desmantellar dues naus industrials amb plantacions interiors a les localitats de Bellvís i Sidamon, on s’hi va intervenir marihuana amb una estimació de valor al mercat il·lícit de prop de 40.000 euros i una defraudació del fluid elèctric que ascendia a més de 300.000 euros.

Dos dels arrestats en l’operatiu pels robatoris tenien relació amb aquesta trama. En concret, s’encarregaven d’adaptar les naus industrials per al cultiu de marihuana i duien a terme tota la instal·lació. Els investigadors també van constatar una participació activa i perllongada en el temps dins del grup criminal. La seva funció va ser cabdal a l’hora d’obtenir guanys econòmics en l’elaboració o cultiu interior de marihuana.

Els quatre detinguts, pertanyents al grup criminal que cometia robatoris, van passar a disposició del Jutjat d’Instrucció i Primera Instància 2 de Vilafranca del Penedès, que va decretar la seva posada en llibertat amb càrrecs i mesures cautelars.

També et pot interessar

Comentaris