Declaren culpable d’assassinat l’home que va calar foc a la seva parella a la Bisbal del Penedès

Una imatge del judici celebrat a Tarragona. (Foto: ACN)
14/02/2023 - 20:04h

El judici celebrat a l’Audiència de Tarragona queda vist per sentència amb peticions de penes que superen els vint anys de presó

El jurat popular de l’Audiència de Tarragona ha declarat aquest dimarts culpable d’assassinat per unanimitat -9 membres- l’home que va ruixar amb gasolina la seva parella i va calar-li foc a la Bisbal del Penedès (Baix Penedès) l’any 2021.

El tribunal considera provat que les cremades de tercer grau ocasionades a la víctima li van causar la mort i que el trastorn de personalitat i de dependència a l’alcohol i a les drogues no minvaven la capacitat del processat per comprendre la situació.

El fiscal ha rebaixat en sis mesos la petició inicial i ha demanat 22 anys i sis mesos de presó. Pel que fa a l’acusació particular, ha sol·licitat 25 anys i la defensa 15, al·legant que no ha quedat acreditada la traïdoria.

Aquest dimarts, el judici ha quedat vist per sentència.

El judici

En la seva declaració, l’acusat va reconèixer l’autoria dels fets. De fet, la víctima va patir cremades de tercer grau en el 96% del seu cos, que li van causar la mort. En la lectura del veredicte, el jurat ha afirmat que el trastorn de personalitat no especificat i el trastorn per dependència a l’alcohol, la cocaïna i el cànnabis -diagnosticats prèviament als fets- no van afectar la seva capacitat de raonament ni tampoc la capacitat de discernir entre allò “bo i dolent” a l’hora d’actuar.

A la vegada, la portaveu del jurat ha dit que ha quedat provat que l’home no havia consumit substàncies tòxiques el dia dels fets que “poguessin actuar com a detonant”.

Per unanimitat, els membres del tribunal també han acordat que la víctima, que estava conscient quan van arribar els cossos d’emergències i policials, va patir moltíssim. Per això, han assegurat que l’acusat a banda de voler-la matar també li va causar “més dolor del necessari”. Amb tot, el jurat ha considerat que no ha quedat acreditat que l’investigat intentés apagar les flames de la seva parella amb una mànega perquè no hi havia aigua a l’interior de la casa, segons, diuen, indiquen les proves pericials.

Així mateix, assenyalen que el processat va trucar al 112 per alertar de la situació, la qual cosa va permetre que els cossos d’emergències arribessin al domicili al cap de deu minuts. Tot i això, el jurat popular sosté que no existeixen proves temporals que certifiquin que l’acció de ruixar amb aigua a la víctima i la trucada es fessin de forma seguida.

“Tot i l’estat de nerviosisme de l’acusat durant la trucada al 112 no hi ha proves temporals que els fets descrits passin de forma paral·lela i, segons un dels testimonis, 30 minuts abans que arribessin els Mossos es va escoltar un crit”, han concretat en la lectura del veredicte. A banda, el jurat també ha considerat que la víctima no es podia considerar una persona vulnerable pel fet que tingués una discapacitat.

Peticions de pena

Per tot plegat, el ministeri públic ha demanat una pena de 22 anys i 6 mesos de presó – inicialment sol·licitava 23 anys- per un delicte d’assassinat amb traïdoria i acarnissament, amb l’agreujant de parentesc pel fet que fossin parella. Per la seva banda, el lletrat de l’acusació particular ha demanat presó permanent revisable, i alternativament, una pena mínima de 25 anys – pel mateix delicte d’assassinat. Tant el fiscal com l’acusació particular han demanat que es prorrogui la presó provisional, almenys fins a la meitat de la condemna, fins que no hi hagi sentència ferma. El condemnat està privat de llibertat des del 26 d’abril de 2021.

En canvi, l’advocat de la defensa, que demanava una pena mínima de deu anys a l’inici, finalment, ha sol·licitat una pena de quinze anys. El lletrat ha afirmat que el jurat popular no ha acreditat la traïdoria, fet que compensaria, apunta, l’agreujant de parentesc.

També et pot interessar

Comentaris