La Bastida organitza un debat sobre l’habitatge a Vilafranca amb polítics dels grups municipals
Serà dijous que ve a l’Escorxador i hi participaran Aureli Ruiz, Lourdes Sánchez, Pere Sàbat, Montse Romagosa, Marta Soler i Eladio García
La Bastida, associació per a l’habitatge cooperatiu en cessió d’ús, organitza per dijous que ve, dia 16 de febrer, un debat amb representants dels grups municipals de l’Ajuntament de Vilafranca per parlar de la problemàtica per accedir a un habitatge al municipi.
Amb el títol ‘Nous models d’habitatge a Vilafranca: Realitat o ficció?’ i moderat per la periodista Alba Esteve, tindrà lloc a l’Escorxador, a les 19.30h, i comptarà amb la participació d’Aureli Ruiz (Junts per Catalunya), Lourdes Sánchez (PSC), Pere Sàbat (ERC), Montse Romagosa (Vilafranca en Comú), Marta Soler (CUP) i Eladio García (Ciutadans).
L’objectiu d’aquest acte, segons l’organització convocant, és impulsar un model de l’habitatge en dret d’ús (i amb dret de superfície amb l’administració) com a “solució efectiva i ràpida que permet executar les responsabilitats municipals en desenvolupar el sòl de propietat municipal destinat a habitatge, delegant la inversió a la cooperativa”.
En el debat s’abordaran, entre d’altres temes, com desactivar l’especulació en el preu de l’habitatge, que cal limitar el percentatge dels ingressos en el que les famílies destinen a despesa per a l’habitatge, la necessitat d’enfrontar models com el d’Espanya, on la cultura de la propietat dels immobles està molt arrelada, amb el de ciutats com Viena (Àustria), molt més implantats els lloguers; o bé també els desnonaments i l’emergència habitacional.
Xifres a Vilafranca
Segons apunta la cooperativa La Bastida, a partir de dades de l’Idescat corresponents a l’any 2011, a Vilafranca del Penedès hi ha unes 15.000 llars, amb una població d’unes 40.000 persones, i més de 12.000 immobles són de propietat, més de 2.000 de lloguer i prop de 1.000 es troben en altres règims.
A més de les 15.000 llars, unes 800 més són habitatges secundaris i més de 3.000 estan buits, la qual cosa fa un total de les 19.000 habitatges que hi havia en total a la vila.
D’altra banda i amb dades més recents, del 2020, hi ha unes 1.300 sol·licituds per accedir a habitatge amb protecció oficial; mentre que el preu de venda mitjà l’any 2021 era de 212.164 euros i el lloguer mitjà és de 724€/mes, força per sobre dels 400 €/mes de mitjana que costava llogar un pis a Vilafanca el 2015.
La Bastida apunta, a més, que al document Memòria del Pla Local d’Habitatge 2021-2026 fet pel propi Ajuntament de Vilafranca “es posa de manifest que més del 50% de la població queda incapacitada per accedir a un habitatge de lloguer a preu lliure. Un 20% de la població, segons el mateix estudi, també quedaria incapacitada per accedir a lloguer social”. Es pren com a mesura el fet de no destinar més d’un 30% dels ingressos nets a l’habitatge.
L’associació que organitza aquest debat a Vilafranca recorda, finalment, que la llei 18/2007 apunta que a Catalunya els municipis inclosos en àrees declarades pel Pla territorial sectorial com a “àmbits de demanda residencial forta i acreditada, com Vilafranca del Penedès, ha de disposar, l’any 2027, d’un parc mínim d’habitatges destinats a polítiques socials del 15% respecte el total d’habitatges principals existents”. “Aquesta llei també obliga als municipis a destinar recursos econòmics per dur a terme aquest objectiu”, conclou La Bastida.