El TSJC revoca la sanció a un conductor d’ambulància per fer un vídeo criticant condicions laborals durant la pandèmia

08/02/2023 - 11:58h

El treballador va fer un directe a Tik Tok des del seu centre de treball, a Santa Margarida i els Monjos

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha revocat la sentència que avalava parcialment una sanció de suspensió de 30 dies de salari i feina imposada per l’empresa Transport Sanitari de Catalunya a un dels seus treballadors per difondre a través de les xarxes un vídeo criticant la gestió i condicions de treball durant la pandèmia. A més, el tribunal obliga a indemnitzar el treballador amb 10.000 euros en concepte dels salaris que havia deixat de percebre més un increment i per vulneració de drets fonamentals. 

L’afectat és un conductor d’ambulàncies, president del sindicat Agrupació Sindical d’Ambulàncies de Catalunya. L’home, juntament amb una companya, va fer un directe a la xarxa social Tik Tok des del centre de treball de Santa Margarida i els Monjos, amb l’uniforme posat. El 23 de desembre del 2020, l’empresa va comunicar al treballador l’apertura d’un expedient i el 14 de gener del 2021 li va comunicar que havia comès tres faltes molt greus i el suspenia de feina i sou durant 30 dies. Entre aquestes vulneracions hi va situar desobediència continuada i transgressió de la bona fe contractual, i li va retreure que el vídeo es va enregistrar a les instal·lacions de l’empresa i durant la jornada laboral. El treballador va denunciar però que s’havien vulnerat els seus drets de llibertat d’expressió i llibertat sindical.

El jutjat social 25 de Barcelona va avalar inicialment l’actuació de l’empresa, tot i que reduïa la gravetat de la sanció i la limitava a 10 dies de suspensió. Ara, el TSJC estima íntegrament el recurs presentant per l’empleat, anul·la la sanció i imposa a l’empresa l’obligació d’indemnitzar el treballador en considerar que malgrat que els vídeos poden contenir expressions “molestes o ofensives per a l’empresa”, en cap cas es poden qualificar d’insultants, injurioses o vexatòries com per atemptar contra la honorabilitat i la imatge de l’empresa, els seus dirigents o directius.

La sentència afegeix que els vídeos no tenien cap altra significació que la de denunciar la situació que estava vivint el personal que treballava en les ambulàncies i aquesta protesta no buscava cap altra finalitat que aconseguir el respecte de les seves condicions laborals. Per tot plegat, el TSJC estableix que la sanció ha de ser anul·lada “per haver suposat una limitació indeguda del dret a la llibertat sindical, en relació a la llibertat d’expressió”.

L’advocat del Col·lectiu Ronda Quim Español ha destacat que és una sentència rellevant perquè argumenta amb solidesa que els treballadors no es poden veure privats dels drets reconeguts com a ciutadans. “Les empreses no es poden emparar en la seva suposada honorabilitat i dret a la pròpia imatge per intentar reprimir les legítimes reivindicacions del seu personal”, ha afirmat.

També et pot interessar

Comentaris