L’Ajuntament de Vilafranca estrena un pla d’acompanyament emocional propi per a l’alumnat de PFI
Es posen eines i recusos a l’abast de 75 alumnes, les seves famílies i el professorat per millorar el benestar emocional dels joves
Amb l’objectiu de millorar el benestar emocional i donar eines i recursos per superar les mancances que pateix l’alumnat d’entre 16 i 21 anys que participa als cinc programes de formació i inserció (PFI) que s’ofereixen a Vilafranca, l’Ajuntament ha impulsat un programa d’acompanyament emocional als 75 joves que aquest curs hi estan matriculats. Es tracta d’un recurs propi de l’Ajuntament de Vilafranca que fa extensiu no només als dos PFI que impulsa, sinó també al que comparteix amb la Generalitat i els altres dos que venen d’Educació.
L’acompanyament no arriba només als alumnes, a través de dinàmiques grupals i tutories individuals, sinó també a les seves famílies i al professorat. Segons la psicòloga Julieta Tornatti, que dirigeix el programa, es tracta de treballar les competències a nivell emocional i també social, al mateix temps que es fa una tasca de prevenció de problemes de salut mental. Precisament és en aquest àmbit en el que hi ha més risc atès que es tracta d’adolescents en situació de vulnerabilitat i amb problemàtiques que ha agreujat la pandèmia. “Són persones amb grans mancances emocionals i els donem eines per superar aquesta situació”, segons Tornatti. Aquest programa es provarà des d’aquest mes de gener fins a final d’aquest curs amb la voluntat de continuar en un futur.
El PFI s’adrecen a joves que no han superat l’ensenyament secundari obligatori i que queden fora del sistema educatiu a causa de l’abandonament escolar prematur. Amb la voluntat de l’Ajuntament de Vilafranca de combatre i reduir tant com sigui possible aquest abandonament (en la línia de la mitjana catalana, que actualment és del 14,5%), l’objectiu del PFI, amb els recursos a nivell acadèmic i professional que ofereixen, es pretén “despertar l’interès per aprendre i que els alumnes prenguin consciència de les seves capacitats i habilitats de manera que acabin empoderats i amb l’autoestima més alta”, segons explica una de les directores de PFI a Vilafranca, Núria Miquel.
Actualment a Vilafranca s’ofereixen cinc modalitats de PFI relacionats amb l’àmbit de cuina, imatge personal, mecànica, electromecànica i pintura. L’alumnat es distribueix en grups de 15 en els cursos que es fan a l’institut Alt Penedès i a la Fassina. Un altre recurs que ofereix l’Ajuntament per combatre l’abandonament escolar és el Centre de Noves Oportunitats des de l’octubre passat, que permet una formació més flexible i transversal.
La regidora d’Educació, Xell Montserrat, ha posat en valor la voluntat de l’Ajuntament de “no deixar ningú enrere” i da destacat l’aposta que es fa a nivell municipal en aquest sentit gràcies als recursos aportats per l’Ajuntament, que impulsa pel seu compte dos dels cinc PFI que s’imparteixen a Vilafranca. “Cada jove que podem ajudar és un èxit”, ha conclòs.