La Regió Sanitària del Penedès serà una realitat aquest any

23/01/2023 - 11:00h

El Departament de Salut preveu l’ampliació de les Urgències a Calafell i allunya la possibilitat de reprendre el servei a l’Arboç

La Generalitat té previst crear enguany la Regió Sanitària del Penedès per unificar la gestió de les quatre comarques de la vegueria, ara dividida entre les regions Metropolitana Sud, Camp de Tarragona i Comarques Centrals. Ho va anunciar divendres passat el delegat del Govern, David Alquézar, durant una visita al CAP de l’Arboç, on Salut ha anunciat que a finals d’any començarà les obres d’ampliació. Respecte el “replantejament” de les Urgències a l’atenció primària anunciada pel conseller Balcells al conjunt de la comarca, la gerent territorial ha apuntat que la prioritat passa per ampliar el servei a Calafell. En aquest sentit, ha allunyat la possibilitat que l’Arboç torni a tenir Urgències les 24 hores.
Alquézar celebrava que els serveis sanitaris del Penedès puguin gestionar-se amb “mirada pròpia” a partir d’aquest 2023 per tal de restructurar-los segons les necessitats de les quatre comarques. Al mateix temps, assegurava que la nova regió sanitària mantindrà l’actual assignació de CAPs i consultoris que ja té la població, “amb petites excepcions als extrems de la vegueria”.

Pendents dels pressupostos

La previsió de la Delegació del Govern és que la nova regió sanitària coincideixi amb la posada en marxa dels Serveis Territorials de Salut, l’oficina dels quals s’ubicarà a Igualada. Tot, però, ha dit que queda supeditat a l’aprovació dels pressupostos de la Generalitat per a aquest any.

Alquézar va visitar el CAP de l’Arboç amb la gerent de la regió Sanitària Camp de Tarragona, Imma Grau, qui apuntava que la nova divisió territorial comportarà una “agrupació de serveis”.

Urgències a Calafell

D’altra banda, Grau no va concretar en què es traduirà el “replantejament” del servei d’Urgències a l’atenció primària que el conseller Manel Balcells va anunciar durant una recent visita a l’Hospital del Vendrell. Balcells va dir que es revisaria aquest servei perquè no quedés focalitzat al centre hospitalari, sinó que es pogués oferir també a Calafell i l’Arboç.

Grau es va limitar a dir que Salut “està treballant” en aquesta qüestió. “L’ampliació del CUAP de Calafell és allò en el que estem treballant, però hi ha una dificultat afegida a l’hora de trobar professionals”, deia, tot assegurant que l’ampliació d’Urgències al CAP de Calafell es vol desplegar “el més aviat possible”.
Respecte l’Arboç, va allunyar la possibilitat que el CAP pugui tornar a tenir Urgències les 24 hores, un servei que es va suprimir el 2011 i que va provocar fortes protestes, amb una tancada dins les instal·lacions inclosa.
Al seu torn, l’alcalde de l’Arboç, Joan Sans, recordava que el CAP del municipi dona servei als veïns de diversos poblacions de la zona, i defensava la represa de les Urgències “per descongestionar altres centres que ja estan molt col·lapsats”.

Arriba l’ampliació del CAP de l’Arboç, 15 anys després

Mentrestant, Salut s’ha compromès a començar les obres d’ampliació del CAP de l’Arboç a finals d’aquest 2023, gairebé 15 anys després que el municipi comencés a reclamar aquesta actuació. L’espai, de més de 300 m2, es construirà a continuació de les instal·lacions actuals, utilitzant part de l’aparcament adjacent.

A l’espera de l’inici de les obres, aquest gener s’ha estrenat un mòdul prefabricat per esponjar els serveis que presta el centre, alguns dels quals s’havien hagut de traslladar els últims anys a espais cedits per l’Ajuntament. Al nou mòdul s’hi ubica ara Pediatria, així com la llevadora, els nutricionistes, fisioterapeutes i especialistes de Salut Mental. Aquests serveis són els que ocuparan l’ampliació quan aquesta estigui acabada, a finals del 2024.

També et pot interessar

Comentaris