Mor als 93 anys Jaume P.Sayrach, vicari a Vilafranca entre 1958 i el 1961

Jaume P.Sayrach en una imatge del novembre passat (Foto: capvespre.cat)
02/01/2023 - 14:11h

Va impulsar el setmanari ‘Acción’ i l’obertura de l’Església

Jaume Patrici Sayrach Fatjó dels Xiprers, vicari de Vilafranca del Penedès entre el mes de juny de 1958 i setembre del 1961, va morir als 59 minuts d’iniciat aquest any 2023. Residia a les Germanetes dels Pobres de Barcelona i estava acomboiat pels seus amics de Santa Coloma de Gramenet. Tenia 93 anys.

Sayrach era capella i, de jove recent ordenat, va ser vicari de Vilafranca els esmentats tres anys entre finals de la dècada dels anys 50 i inici dels 60.

La seva petja a la vila va ser fonda tot i la breu estada i encara ara es poden apreciar algunes de les seves aportacions. Però el seu traç més profund cal trobar-lo a Santa Coloma de Gramenet, ciutat que des de 1969 se sent seva. Nascut en una casa modernista de la Diagonal de Barcelona, ha fet de del barri del Fondo i de Santa Coloma la seva ciutat definitiva.

A Vilafranca

Jaume Patrici Sayrach va ser un capellà de la fornada de finals dels 50 que sorgia amb tota la força precursora del concili i les ànsies de fugir de tota mena de clericalisme. L’Acció Catòlica, especialment la JOC i els moviments similars JIC i JAC, la renovació litúrgica, les colònies, l’obertura a la ciutadania i el compromís amb la cultura catalana van ser els ítems forts en els que els vicaris s’expressaven.

“He vingut amb por i il.lusio”, deia el 26 de juny a l’arribar a Vilafranca en una entrevista al setmanari Acción Católica, i afegia que aquesta revista havia ser “la veu cristiana dels vilafranquins sobre els fets en els que cal prendre posició”.

I ho va ser. Sayrach va propiciar la total renovació traient-la de la reproducció de discursos del Papa i el cognom ‘católica’ i fent-ne un periòdic viu de la vila. Tant, que van ser el cau dels seus problemes amb el règim ja que els franquistes actius de la vila van enfilar el setmanari i ell fins aconseguir la seva desaparició. Quan el 1969 sortia Tothom, Sayrach comentà en la intimitat que “el mar ha trencat la roca”.

Obertura

A Vilafranca, Sayrach va encarregar-se dels joves, de la JOC especialment. Però la seva aportació més notable va ser propiciar l’obertura de la gent d’església en vers la vila superant tancaments i grupets parroquials. Així, quasi va tancar-se el centre d’AC del carrer dels Ferrers –va quedar pel moviment infantil-, va trencar-se amb la tradició dels Pastorets i amb activitats parroquials per donar pas a que els joves i la gent gran actues cristianament en les activitats de la vila.

Jaume P.Sayrach va marxar de Vilafranca i va anar al Poble Nou de Barcelona. Allà va fundar la revista 4 cantons. I feu molta JOC.

El 1969 anà a Santa Coloma de Gramenet, després d’estar a Roma, i ja no se n’ha mogut. Fundà una parròquia, feu la revista Grama, fou regidor del PSUC, va impulsar un urbanisme cívic i popular, va crear el Centre Normalització Lingüística i grups de diàleg, biblioteca, llibres, vinculació al Procés… Fins ara, als 93 anys. Els seus anys de Santa Coloma són els de plenitud.

També et pot interessar

Comentaris