El Canal 33 estrena aquest divendres el documental de la represa castellera

15/12/2022 - 09:49h

‘Sempre amunt!’ relata com els Castellers de Vilafranca van afrontar, gestionar i superar la pandèmia

Televisió de Catalunya estrena aquest divendres pel Canal 33 (22.30h) el documental Sempre amunt!, dirigit per Jordi Escofet i amb guió de Josep Maria Flores, realització de Jordi Aymerich i muntatge de Carles Matalama i amb el suport de Serveis Mèdics Penedès (SMP) i la Xarxa Audiovisual Local (XAL), que relata com la colla dels Castellers de Vilafranca van afrontar, gestionar i superar la pandèmia. El documental, produït per PuntTV es va estrenar el passat mes d’octubre al cinema Kubrick, en el marc de la darrera edició del Festival Cinema Castells. La represa castellera és un dels pocs testimonis audiovisuals d’aquesta etapa que va tocar viure a les colles.

Les estrictes restriccions adoptades per les autoritats sanitàries per fer front a la pandèmia van paralitzar el món sencer. I, en aquest context, el món casteller es va veure abocat a un llarg període d’inactivitat imposada per intentar frenar l’onada de contagis. Però lluny de lamentar- se i rendir-se, algunes colles, amb els Castellers de Vilafranca al capdavant, van decidir plantar cara a la situació i, aplicant sentit comú i unes estrictes mesures sanitàries, van demostrar que els castells eren una activitat segura. El documental centra el seu relat en els Castellers de Vilafranca però incorpora també el testimoni d’altres colles com la Colla Vella dels Xiquets Valls, els Capgrossos de Mataró i els Moixiganguers d’Igualada. L’esforç i l’obstinació per no perdre la cohesió d’equip i no deixar ningú desemparat va obligar els caps d’algunes d’aquestes colles a ser imaginatius per mantenir el fil amb tots els castellers i castelleres, fent activitats i entrenaments on line, adaptant els assajos a grups reduïts, fent testos massius per descartar contagis, reinventant les actuacions amb el públic assegut… I l’esforç es va veure compensat: contagis zero.

El documental Sempre amunt! La represa castellera és un dels pocs testimonis audiovisuals d’aquesta etapa que va tocar viure a les colles. La idea de documentar amb una pel·lícula tot aquest procés d’esforç, sacrifici i cohesió va sorgir de Carles Mata i Siscu Benet, president i cap de colla dels Castellers de Vilafranca, que van fer la proposta a la productora Punttv perquè assumís el projecte. A partir de seqüències rodades en plena pandèmia i del testimoni sincer de més d’una vintena de castellers i castelleres que van patir els efectes de les restriccions en pròpia pell, el documental explica a temps real com els Verds van fer front a una de les pitjors crisis que els ha tocat viure i de la qual la colla, paradoxalment, n’ha sortit més reforçada que mai. L’evolució constant de la pandèmia i de les restriccions imposades per les autoritats sanitàries van obligar l’equip de rodatge a treballar contrarellotge i a adaptar constantment el guió a la realitat, que cada dia superava el dia anterior. El resultat han estat més de 300 hores de rodatge que s’han comprimit en un film de 52 minuts on l’esperit casteller i les emocions de  la plaça es contagien a l’espectador.

També et pot interessar

Comentaris