Lleuger repunt de l’atur al novembre empès pels serveis

Un home mirant la pàgina web del SEPE. FOTO: ACN
07/12/2022 - 18:55h

En conjunt, l’Alt i el Baix Penedès tornen a superar els 12.000 aturats, però mentre que a l’interior s’estanca la desocupació, s’enfila a la costa

L’atur es manté estable, malgrat les inclemències econòmiques. Aquest és el principal titular que es pot extreure de les dades d’ocupació que el Ministeri de Treball ha fet públiques els darrers dies, i que han posat de manifest un lleuger repunt de l’atur (+ 0,28%) al mes de novembre.

El sector serveis és el que ha empès a l’alça la desocupació i és l’únic que va sumar nous aturats el mes passat. Segons els sindicats CCOO i UGT, aquest fet demostra que l’economia catalana continua depenent en excés del turisme, i han demanat al Govern polítiques per garantir que els ciutadans “tinguin feina els dotze mesos de l’any”.

Aquest caràcter estacional de l’ocupació també ha afectat les dades de l’atur al Penedès. El Baix Penedès, més lligat al turisme, ha patit aquest novembre un repunt de la desocupació més acusat que l’Alt Penedès, tot i que l’increment ha estat molt moderat.

Segons les dades del Ministeri de Treball, la comarca costanera ha inscrit 76 nous ciutadans a les llistes de desocupació, mentre que a l’Alt Penedès la pujada només ha estat de 4 persones.

El Vendrell i Calafell són els municipis del Baix Penedès que han liderat l’increment de la desocupació, amb 40 i 29 aturats més, respectivament. Amb aquesta pujada, la capital de comarca se situa amb una taxa residual d’atur del 15%, mentre que la de Calafell és del 13,1%.

Gelida (12) i Sant Martí Sarroca (11) són els municipis de l’Alt Penedès on més ha crescut la xifra d’aturats. Tot i aquestes pujades, en conjunt la majoria de poblacions de la comarca costanera mantenen taxes d’atur més baixes que les del Baix Penedès.

De mitjana, l’Alt Penedès va tancar el mes de novembre amb una taxa de desocupació del 9,2%, mentre que la del Baix Penedès va ser de l’14,1%. Amb aquest increment d’aturats s’ha tornat a ultrapassar la barrera dels 12.000 desocupats al conjunt de les dues comarques penedesenques.

També et pot interessar

Comentaris