Els Músics per la Llibertat compleixen cinc anys reivindicant les llibertats nacionals

10/11/2022 - 14:51h

Aquest dissabte rebran un guardó de la CAL per la seva persistència en la defensa dels Països Catalans, la fi de la repressió i el retorn dels exiliats

Dissabte es compleixen cinc anys que els Músics per la Llibertat de l’Alt Penedès toquen a la plaça de la Vila de Vilafranca per exigir, en els seus inicis, la llibertat dels presos polítics, i des del juny de l’any passat, quan aquests van ser alliberats, van continuar reclamant l’aturada de la repressió, el retorn dels exiliats i la independència dels Països Catalans.

L’11 de novembre del 2017 es va fer la gran manifestació per la llibertat al carrer de la Marina de Barcelona per reivindicar aleshores la llibertat dels presos polítics. L’endemà, diversos músics de la comarca van iniciar un acte espontani que primer va ser diari i des de fa poc més d’un any, setmanal, primer els dissabtes i ara els divendres.

Una quarantena

Músics d’arreu de la comarca, batejats com a Músics per la Llibertat de l’Alt Penedès, que es van anar agrupant per actuar fins a dia d’avui interpretant sempre ‘L’estaca’ de Lluís Llach; ‘El cant dels ocells’ de Pau Casals i ‘Els segadors’. Músics que a través de les xarxes socials van anar creixent fins que actualment en són una quarantena, malgrat que la mitjana per actuació pot ser d’uns deu músics.

Després de cinc anys continuen amb fermesa amb les seves conviccions com també ho fan altres poblacions d’arreu del país com Barcelona, Terrassa o Sant Fruitós de Bages. Un acte, a Vilafranca, que actualment també compta amb la col·laboració d’Òmnium Alt Penedès, el Consell per la República, l’ANC, la Marxa de Torxes de l’Onze de Setembre o la CAL (Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana).

Guardó a la tasca

Precisament aquest dissabte l’auditori del Fòrum Berger Balaguer acull l’acte dels XX Premis Nacionals Joan Coromines, on els Músics per la Llibertat de l’Alt Penedès rebran el guardó per la seva persistència en la defensa de les llibertats nacionals.

L’acte arrencarà a les sis de la tarda amb la presència de l’alcalde de Vilafranca, Pere Regull, i després de visionar un vídeo de la biografia de Joan Coromines, ara que es compleixen cinc anys de la mort d’aquest gran filòleg i lingüista, amb intervencions musicals del cantautor Cesk Freixas. L’acte continuarà amb el lliurament dels guardons, on també seran reconeguts Joaquim Arenas i Margarida Muset, per la seva intensa i continuada lluita per la normalització de la llengua catalana; Parlem Telecom, per ser l’única empresa de telefonia de matriu catalana; Pack Magic, per la difusió de recursos infantils en català; SoftCatalà, per ser pioners en el foment de la presència i l’ús del català, i Miquel Strubell en homenatge pòstum.

La cloenda anirà a càrrec del president de la CAL, Jaume Marfany, i de Francesc Xavier Vila, secretari de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya. L’acte acabarà amb l’actuació dels Músics per la Llibertat de l’Alt Penedès i el cant dels ‘Segadors’.

També et pot interessar

Comentaris