L’Ajuntament instal·larà 33 càmeres de videovigilància repartides per tots els barris de Vilafranca


La mesura dissuassòria entrarà en servei la primavera vinent i s’acompanyarà d’un increment de la plantilla de la Policia Local en 10 agents més
L’augment d’incivisme i, sobretot, d’actes delictius el darrer any a Vilafranca ha obligat l’Ajuntament a prendre mesures per pal·liar tant com sigui possible la sensació d’inseguretat que hi ha entre la ciutadania. És per això que s’ha optat, tal i com ja s’havia anunciat, per la instal·lació de 33 càmeres de videovigilància que es repartiran per 13 punts conflictius de tots els barris de Vilafranca a partir de la primavera de l’any vinent.
Aquestes càmares, que tenen un cost de 90.000€ a més de 50.000€ en concepte d’instal·lació, seran de gravació d’imatge fixa combinada amb altres que gravaran imatge en moviment i estaran controlades en tot moment des de la comissaria de la Policia Local. Pel regidor de Seguretat Ciutadana, Joan Manel Montfort, “no seran la solució màgica però ajudaran a evitar situacions complicades, ja que tenen un efecte dissuassori”.
Les noves càmares s’afegiran a les que ja e svan instal·lar fa dos anys en una prova pilot que les va situar a la rambla de Sant Francesc, a la plaça de la Vila i a la plaça Jaume I. Les càmares permeten obtenir imatges que constitueixen una càrrega de prova per a les diligències judicials posteriors.
Els punts que s’han detectat amb més conflictivitat i on s’instal·laran les càmares són:
- Plaça de la Verema (Les Clotes)
- Plaça de l’Estació (Barceloneta)
- Plaça de Vilanova (Molí d’en Rovira)
- Plaça dels Països Catalans (La Girada)
- Avinguda Lluís Companys (La Girada)
- Ronda de Mar (La Girada)
- Parc del Tívoli (Poble Nou)
- Plaça de la Sardana (Sant Julià)
- Rambla Sant Francesc (Centre)
- Plaça Jaume I (Centre)
- Carrer Espirall/Carrer Sant Sadurní (Espirall)
- Plaça Doctor Bonet (Espirall)
- Plaça Pau Casals (Espirall)
D’altra banda, també s’ha anunciat una ampliació amb vista a l’any que ve de la plantilla de la Policia Local de Vilafranca, que actualment disposa de 59 agents (més 3 interins). L’objectiu és que durant el 2023 la plantilla augmenti en 10 agents més, tot i que segons l’inspector en cap, Albert Romero, són processos lents i s’han de comptar les baixes que es produeixen. En aquest sentit, es va apuntar una dada prou reveladora, la de les 72 baixes per agressió els tres darrers anys, una xifra que exemplifica l’augment d’actes delictius que s’ha anat incrementant.
Així, el darrer any a Vilafranca hi ha hagut una pujada d’un 30% de delictes, “amb més robatoris amb força tant a persones com en domicilis; més baralles al carrer, més contenidors cremats…” i també un augment d’un 50% de les detencions.
Dures crítiques de l’alcalde
“Això vol dir que la policia fa la seva feina, el problema ve després, quan se’ls ha de deixar en llibertat”, es lamenta l’alcalde de Vilafranca, Pere Regull, que es va mostrar especialment crític amb el sistema: “L’estat de dret està en perill”, ha sentenciat, “no és un problema nomé sde Vilafranca sinó de país. La situació comença a ser preocupant perquè es produeixen actes molt greus que generen alarma social.
Regull considera que la solució “passa perquè el govern vegi que hi ha un problema. Necessitem lleis que protegeixin el ciutadà, més dures i estrictes; que els jutges apliquin la llei amb rigor”. El missatge de l’alcalde és clar: “S’ha d’encarar el problema, si els autors d’actes delictius són persones del país, cal tancar-los, i si són de fora, que es retornin al seu país” .
Tant Regull com Montfort van indicar que aquesta situació límit genera “frustració” en l’Ajuntament, tant si hi ha denúncies per infracció o delicte, ja que sovint les sancions no es paguen per insolvència, com si hi ha detencions, perquè després de passar pels jutjats, els delinqüents queden en llibertat.