L’expedient sancionador a l’empresa PreZero ja puja a 400.000€ per incompliment dels serveis mínims

Després de 25 dies de vaga i sense acord a la vista, la Mancomunitat exigeix que totes les parts moguin fitxa i tornin a seure per negociar

Després de 25 dies de vaga dels treballadors de l’empresa PreZero, que realitza la recollida porta a porta de les escombraries a cinc municipis de l’Alt Penedès, i de reiterats incompliments dels serveis mínims, la paciència de la Mancomunitat Penedès-Garraf, que gestiona el servei de recollida, ha arribat al seu límit. Així ho ha manifestat en una compareixença el vicepresident de l’Àrea de Residus de l’ens públic, Jordi Bosch, que ha anunciat que l’empresa “s’exposa a una sanció de 400.000€” davant l’incompliment dels serveis mínims decretats per Treball. Bosch ha deixat clar que la Mancomunitat ha anat recollint aquests incompliments i que l’expedient sancionador tira endavant “seguint el seu curs”.

“Apel·lem al sentit de responsabilitat de totes les parts implicades”, ha dit Bosch, perquè aconseguir un acord que desencalli una situació que causa un greu perjudici als municipis afectats i, de retruc, a la ciutadania. En aquest sentit, des de la Mancomunitat s’exigeix “tant a l’empresa com al departament de Treball que moguin fitxa i es convoquin per asseure’s a una taula de negociació per arribar a un acord”. Per Jordi Bosch, s’ha arribat a una situació en la que “o bé ja els va bé que hi hagi vaga o bé no hi ha cap interès en solucionar el problema”. “L’empresa hauria de prendre la iniciativa en el conflicte”, segons Bosch, atès que despré sde la darrera trobada entre empresa i treballadors a Sant Sadurní amb la mediació de la Generalitat “no tenim coneixement que hi hagi acord ni que s’hagi establert un calendari de reunions entre les parts”.

Mentrestant, la darrera setmana s’han anat repetint incidents, com a Sant pere Molanta i Sant Miquel d’Olèrdola, on hi ha hagut crema de contenidors i àrees d’emergència. El darrer episodi es va produir dilluns, quan un piquet de vaga va impedir l’accés a la planta de selecció de residus que la Mancomunitat té a Vilafranca.

Jordi Bosch va denunciar accions intolerables més enllà del dret legítim de vaga que tenen els treballadors. També va explicar que la mancomunitat no pot realitzar cap acció per alleugerir la situació d’acumulació de deixalles en els municipis, com ara instal·lació de contenidors o subcontractació d’altres empreses per fer la recollida, ja que això vulnera el dret de vaga dels treballadors.

Des de la mancomunitat es veu els ajuntaments afectats i la ciutadania com els grans perjudicats, ja que alguns municipis han iniciat accions pel seu compte per tal de retirar l’acumulació de deixalles, “amb el cost extra que això implica”. En aquest sentit, Bosch ha declarat que “reclamarem fins a l’últim cèntim a l’empresa”.

Les reclamacions de millores salarials i laborals dels treballadors de l’empresa PreZero van conduir a l’inici d’una vaga el passat 8 d’octubre, deixant sense recollida regular del porta a porta als municipis de Sant Sadurní, Sant Pere de Riudebitlles, Sant Quintí de Mediona, Torrelavit i Olèrdola.

També et pot interessar

Comentaris