IBI, escombraries i aigua s’apujaran un 3,5% el 2023 a Vilafranca

Els ingressos per plusvàlua baixaran en 1 MEUR i obliguen a l’increment per recuperar-ne una part, mentre que l’impost de circulació i l’IAE no variaran

El rebut de l’IBI, de les escombraries i de l’aigua augmentarà un 3,5% de cara a l’any vinent després que en el ple de l’Ajuntament de Vilafranca corresponent al mes d’octubre s’aprovessin aquesta setmana les modificacions de les ordenances fiscals. Els impostos i taxes per al 2023 van prosperar de manera inicial amb els vots de l’equip de govern, les abstencions d’ERC i VeC i el vot en contra de la CUP i Ciutadans.
L’augment de les ordenances fiscals, segons va explicar el regidor d’Hisenda, Aureli Ruiz, respon a la necessitat de contrarestar les conseqüències d’una situació econòmica incerta, amb un IPC desbocat i uns preus de l’energia desorbitats, al qual s’ha d’afegir la disminució d’ingressos en concepte de plusvàlua, que representa 1 milió d’euros menys.
Per compensar aquesta disminució, es proposa augmentar en un 3,5% l’IBI, que representa la meitat dels ingressos de l’Ajuntament; un 3,5% la taxa d’escombraries, atès que la Generalitat ha incrementat el cànon de residus en un 14%, i l’aigua. Per a Ruiz, aquest increment és necessari i just tenint en compte que la referència sempre és l’IPC, que a l’agost va créixer un 10%.
Bonificacions
El regidor, però, va destacar les bonificacions que s’han introduït, la majoria relacionades amb temes mediambientals. Ara s’obre un període d’un mes per tal que els partits hi presentin al·legacions. Ciutadans hi va votar en contra al·legant que la ciutadania “ja no pot aguantar més pressió fiscal”. Per això reclama congelar impostos i taxes “tal com han fet altres municipis”. Per a VeC, el pagament s’ha de distribuir en proporció a la riquesa i s’hi va abstenir, en espera del resultat de les al·legacions que presentarà. La CUP va lamentar estar “lluny de tenir una fiscalitat justa, ambiental i social” i va reclamar “recuperar sobiranies per posar al centre les persones”. De la seva banda, ERC va subratllar que “els ajuntaments tenen un sistema de finançament nefast” i que “el finançament local prové de transferències, i fins que no canviï aquest sistema” no es podrà revertir la situació.
Aureli Ruiz va explicar que l’IBI és un impost estratègic per a l’Ajuntament i que l’increment representarà un augment d’aproximadament 5€ per rebut. Amb tot, Ruiz va recordar que l’IBI de Vilafranca és dels més baixos de la demarcació pel que fa als municipis de més de 20.000 habitants.


D’altra banda, l’ordre del dia incloïa l’aprovació d’un expedient de modificació de crèdits, del qual destaca un suplement de crèdit de 30.000 € per a la Fundació Festa Major de Vilafranca. La despesa respon a la necessitat d’ampliar el crèdit per fer front a “les necessitats sobrevingudes” que ha tingut la Festa Major 2022, una aportació que “segurament caldrà complementar el mes que ve”, segons va informar Aureli Ruiz, un cop es faci el tancament definitiu dels números de l’edició d’enguany.
Mocions
En el capítol de mocions, cal destacar la unanimitat amb què es van aprovar. Així, va prosperar la presentada per ERC per demanar al Govern espanyol la cessió de la caserna de la Guàrdia Civil per a usos socials i “donar resposta a la necessitat d’habitatge que hi ha a Vilafranca”. Per al portaveu republicà, Pere Sàbat, “aquests espais han de ser retornats a la ciutadania per servir com a equipaments públics o projectes amb finalitats socials”.
També hi va haver unanimitat en la moció d’ERC per exigir les inversions pendents i millores al servei de Rodalies, una moció que va demanar encapçalar també Junts x Vilafranca. Les mocions presentades per Ciutadans també van aconseguir el consens entre tots els grups, com ara la presentada per engegar mesures per afavorir les infraestructures de punts de recàrrega de vehicles elèctrics i la que demana l’elaboració d’un llibre d’estil per als mitjans de comunicació municipals de ràdio i televisió i establir-ne així els principis deontològics. Finalment, també va prosperar la moció presentada per Vilafranca en Comú a favor de l’assignació del 25% del pressupost autonòmic de salut a l’Atenció Primària.
Altres punts que es van sotmetre a votació i que es van aprovar són l’aprovació definitiva de la modificació de l’ordenança general de subvencions i l’aprovació de la declaració per al dret a ingressos per a una vida digna als pobles i ciutats.

També et pot interessar

Comentaris