L’economia del Penedès es consolida, pendent del futur

(FOTO: FREEPIK)
24/09/2022 - 10:08h

La incertesa per l’evolució de l’economia mundial marcarà el final d’un 2022, que ha tancat el segon semestre amb recuperació d’indicadors

La recuperació generalitzada de les economies mundials després de la pandèmia ha estat fulgurant. Els que van preveure que la majoria de països sortirien amb èxit de la crisi de la Covid-19 no s’equivocaven, tot i que van ser pocs els que van vaticinar la recessió que, ara, amenaça mig planeta.

En un entorn en què la incertesa guanya pes amb cada dia que passa, no hi ha pràcticament cap expert que s’atreveixi a preveure quina serà l’evolució de l’economia a mitjà termini. El que sí que està clar és que després d’uns mesos d’impuls, el creixement de bona part de les economies s’ha estancat.

Els riscos que amenacen les finances (la guerra entre Rússia i Ucraïna, l’increment desmesurat de la inflació…) han frenat la previsió de creixement de l’economia mundial, que per a aquest 2022, el Fons Monetari Internacional (FMI) situa en el 3,2%. La xifra és pràcticament la meitat del 6,1% que es va registrar el 2021.

Enmig d’aquest escenari de turbulències, les economies comarcals breguen per consolidar la recuperació que han assolit després del cop que va comportar la crisi sanitària. Segons el darrer Informe de Conjuntura Econòmica FEGP (el corresponent al primer semestre d’enguany), l’Alt i el Baix Penedès han aconseguit afermar la remuntada, pendents del debilitament de l’economia que es preveu per a aquest segon semestre.

Situació comarcal

Segons el document elaborat per la consultora Activa Prospect, malgrat que la indústria és un dels sectors que pitjor està suportant l’escenari de tensions mundial, a l’Alt Penedès no ha patit, fins ara, una afectació important. De fet, el primer semestre d’aquest 2022, el sector ha tancat en positiu les dades de creació d’ocupació (+0,1%), empès, sobretot, pel subsector de l’alimentació, les begudes i el tabac. El sector serveis, però, és el que lidera la creació d’ocupació (+1,9%), amb l’hoteleria al capdavant.

Com en anteriors edicions d’aquest informe, destaca el fet que el creixement de l’Alt Penedès ha estat més moderat que el d’altres comarques. La forta dependència de la indústria que té el territori és la responsable d’aquest comportament, que, per contra, assegura que quan hi ha una crisi, la zona sigui més resilient als canvis que d’altres. Tot i el creixement moderat, l’economia de l’Alt Penedès ja s’ha situat en nivells prepandèmia, i alguns indicadors com l’atur (8,9%) són molt millors que abans de la gran recessió del 2008.

Al Baix Penedès, la taxa de desocupació encara es manté elevada (13,7%). La bona notícia és, però, que s’ha situat tres punts per sota que abans de la pandèmia, gràcies a la creació de llocs de treball en el sector serveis. L’aixecament de totes les restriccions per la Covid, i els estalvis que moltes famílies van acumular durant la crisi han impulsat el turisme aquest primer semestre, un fet que s’ha reflectit clarament en l’economia de la comarca.

El punt negre és el comerç, que encara no ha recuperat els nivells d’ocupació del 2008, tot i que mostra un bon comportament.

També et pot interessar

Comentaris