L’Ajuntament d’Albinyana compra la cova de Vallmajor, patrimoni de la humanitat

Entrada a la Cova de Vallmajor d’Albinyana (Foto: Ajuntament)
13/09/2022 - 19:53h

L’operació ha estat possible gràcies a una aportació econòmica del Ministeri de Cultura de l’Estat

L’Ajuntament d’Albinyana ha adquirit la finca d’una superfície superior a les 11 hectàrees on es troba la Cova de Vallmajor, declarada Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) com a Zona Arqueològica.

Aquesta cova conté un conjunt de pintures rupestres de tipus esquemàtic que li va valer l’any 1998 la integració a la llista de coves de l’arc mediterrani de la península ibèrica designades Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.

La Cova de Vallmajor té una entrada àmplia, que dona accés a unes galeries en fort pendent descendent, fins a la sala on es troben les pintures atribuïbles a l’edat de Bronze (fa uns 3.500 anys). Les pintures representen figures d’animals (cérvols i cavalls), així com altres signes com arcs i una creu dins un cercle.

La cova albinyanenca és popular pels aficionats a l’espeleologia per les possibilitats naturals que ofereix. A més en el seu interior també hi habiten molts ratpenats.

Amb la cova ja en mans públiques, l’Ajuntament d’Albinyana destaca que treballarà amb la Direcció General de Patrimoni Cultural de la Generalitat per fixar les condicions de protecció de l’espai, ja que al ser molt coneguda i visitada ha estat objecte d’accions antròpiques negatives.

La resta de finca -amb masses de bosc i zones agràries- ofereix possibilitats diverses d’actuació des d’un punt de vista social i ambiental.

Subvenció de l’Estat

L’adquisició de la Cova de Vallmajor per part de l’Ajuntament d’Albinyana ha estat possible gràcies a una ajuda econòmica rebuda del Ministeri de Cultura, inclosa en els pressupostos generals de l’Estat per enguany, a partir d’una esmena del grup polític del PDECAT i que va ser acceptada pel PSOE en el tràmit parlamentari.

La subvenció nominativa a favor de l’Ajuntament d’Albinyana tramitada des de la Direcció General del Patrimoni Cultural i Belles Arts del Ministeri de Cultura i Esports ha estat de 150.000 euros per la compra i condicionament, dels quals s’han destinat 70.000 euros a l’adquisició de la finca.

Recurs patrimonial

Per l’alcalde d’Albinyana, Quim Nin, “ara treballarem per impulsar un centre d’interpretació de la cova i de tot el que hi ha en ella  -pintures, ratspenats, estalactites, etcètera-, on mitjançant un recorregut virtual, amb tècniques immersives, ens permeti veure i viure tal com ho feien els habitants de la cova fa milers d’anys”.

També et pot interessar

Comentaris