Vilafranca inaugura els seus primers estudis universitaris

09/09/2022 - 13:00h

Aquest divendres s’ha presentat el grau d’Infermeria que dilluns es posarà en marxa a l’escola enològica del carrer Amàlia Soler

Dia històric. Així han coincidit a qualificar aquest divendres per a Vilafranca i el Penedès tant l’alcalde, Pere Regull, com el rector de la Universitat Rovira i Virgili (URV) de Tarragona, Josep Pallarès, i la degana dels estudis d’Infermeria de la mateixa universitat, Maria Dolors Burgalès, l’inici de la seu del grau d’Infermeria que la URV ha implantat a l’escola enològica de la capital de l’Alt Penedès.

L’acte de presentació d’aquest curs que s’iniciarà formalment dilluns, 12 de setembre, ha comptat amb la presència de l’alumnat, alguns professors i autoritats tant polítiques com sanitàries, atès que els estudiants faran pràctiques a diversos equipaments de Vilafranca i altres indrets del Penedès. Fins a 11 entitats han col·laborat en la posada en servei dels nous estudis.

La primera promoció la integren 43 universitaris, 35 noies i 8 nois, amb un 37,2% d’aquest alumnat vingut de fora de Catalunya. Aquest aspecte, el de la procedència, ha estat destacat per l’alcalde Pere Regull com un element per enriquir i contribuir a donar vida a la vila.

Autoritats universitàries, polítiques i sanitàries, a l’entrada de la seu d’Infermeria de la URV a Vilafranca

La degana dels estudis d’Infermeria de la URV ha agraït l’esforç de tota la comunitat de la URV i l’Ajuntament de Vilafranca per poder posar en marxa aquests estudis universitaris a Vilafranca i ha apuntat que “és un moment important per combinar coneixement científic, tècnic i humà, i destaco aquest últim perquè l’ensenyament que oferirem serà molt personalitzat per als estudiants”.

“La procedència diversa dels estudiants enriquiran el territori i agraïm la sinèrgia amb l’escola d’enoturisme, amb la que compartirem un edifici amb molta solera”, ha afegit Maria Dolors Burgalès, que ha conclòs: “Aquest és un territori de vinya i la vinya és la força, la terra, l’arrelament, i això s’ha d’encomanar als estudiants, que són el futur”.

Satisfacció municipal

L’alcalde de Vilafranca s’ha mostrat molt satisfet i “emocionat perquè és importantíssim que Vilafranca sigui ciutat universitària”. En aquest sentit, Pere Regull ha agraït a la URV, a tot el sector sanitari de Vilafranca i l’Alt Penedès, a l’ICS, al sector de les residències i a tot el govern i tècnics de l’Ajuntament de Vilafranca que han treballat molt de temps per arribar a l’èxit acadèmic d’avui.

“Les coses no surten perquè sí i la URV tenia altres possibilitats de posar la universitat”, ha comentat l’alcalde vilafranquí a l’hora de destacar l’esforç de molta gent per fer-ho possible. En aquest sentit, Regull ha recordat que el mes de maig del 2009, recentment nomenat alcalde, ja va parlar amb el degà d’Enologia per mirar que “el tren universitari parés a Vilafranca”. “Vam acabar amb l’escola d’enoturisme, però ja vam lligar la relació amb la universitat. Has d’estar fort i musculat, com en altres tasques de la vida, perquè quan arriba l’oportunitat la puguis agafar i aprofitar”, ha dit l’alcalde de Vilafranca sobre la culminació de la seu universitària per a Vilafranca.

“Vilafranca, el Penedès i Tarragona també guanyen molt amb aquesta universitat”, ha continuat Pere Regull, que ha volgut recalcar un vincle històric entre aquests territoris “dels cossetanis, amb costums, parlar i manera de celebrar les coses molt iguals”.

Finalment, Pere Regull ha volgut remarcar que el primer curs del grau d’infermeria de la URV a Vilafranca, el primer dels quatre cursos que s’aniran implantant en 4 anys fins fins a completar 160 alumnes, “serà de gran qualitat, com el nivell d’excel·lència universitària que tenim al país”. “No podíem planificar un campus universitari sense que cap universitat hi volgués posar una poteta; aquesta és la poteta i el començament d’una cosa molt més gran”, que cap de les autoritats no ha volgut concretar de cara al futur.

Un moment de la presentació del nou curs universitari.

Quant al rector Josep Pallarès, ha explicat en la benvinguda als nous alumnes universitaris a Vilafranca que “molts tècnics de l’Ajuntament han treballat per fer-ho possible i hem arribat fins aquí, però mirant cap al futur i pensant en gran. Ajuntar sinèrgies ens permetrà tirar endavant”.

Pallarès ha demanat als futurs infermers i infermeres graduats a Vilafranca que “heu de fomentar el sistema de pertinença a una ciutat, una facultat i un campus”, i en aquest sentit els ha convidat a participar properament en el procés de pressupostos participatius per destinar 50.000 euros el 2023 “per millorar la universitat”.

Una de les activitats per fomentar la participació acadèmica serà, per exemple, organitzar diverses activitats i una festa major, que la majoria dels estudiants no coneixen encara.

També et pot interessar

Comentaris