Canano presenta al Berger Balaguer l’exposició ‘Cercles Vitals’

23/08/2022 - 18:21h

L’artista vol transmetre el concepte de la vida i la mort partint d’elements de la Natura en una exposició que s’inaugura aquest divendres

La nova proposta expositiva de l’Espai Cultural del Fòrum Beger Balaguer s’inaugura aquest divendres, a les 19.30h i presenta el darrer treball de l’artista establert a Sant Martí Sarroca, Joan Hurtado ‘Canano’. Sota el títol ‘Cercles vitals. El camí de la mort per arribar a la vida’. En aquesta nova sèrie Canano vol transmetre el concepte de la vida i la mort partint d’elements de la Natura i ha buscat l’essència de la Terra, el que dóna vida a les plantes durant les diferents èpoques de l’any. A diferència de les seves altres sèries en les que no hi havia el concepte espai-temps, en aquesta sí que hi és, ja que hi ha un espai que són les vinyes i un temps que és quan neixen els brots i es van convertint en fulles i raïms. Continua però amb aquest simbolisme que el caracteritza, amb una comparació constant amb la vida dels éssers humans, de la seva existència. Són elaboracions pictòriques d’una simplicitat aparent, amb un dibuix extremadament cuidat i sensible.

Neorrealisme Conceptual

Està fora de paisatges realistes, també fora dels surrealistes, està al mig dels dos conceptes, podríem anomenar-lo com a Neorrealisme Conceptual perquè utilitza imatges reals per a expressar conceptes. Canano vol obrir la ment a l’espectador, que no es quedi només amb el que té al davant sinó que busqui una altra dimensió al que veu, què vol dir en realitat. En definitiva, fer una reflexió de cada obra.

La seva pintura té un llenguatge que s’ha d’interpretar, és, primer que tot, un concepte el que vol realitzar sobre la fusta. El concepte de la vida i la mort. No és pot separar el món de la Natura del món humà, s’han de complementar i de respectar, de fet la Natura no està supeditada a l’home, sinó l’home a la Natura. La Natura és un organisme viu ple d’elements que es veuen i d’altres que són imperceptibles a l’ull humà, però que són tan o més importants que els primers i que tenen la seva influència dins d’aquesta ínfima part de l’univers com és la Terra. Així sempre els seus personatges són els encarregats de perfilar el concepte que vol transmetre, buscant un equilibri entre tot.

Canano és un artista català nascut a Torreperogil (Jaén) el 1959, dedicat a l’art des que té memòria i especialment a la pintura.

L’any 1985 dissenya i construeix amb fibra de vidre el drac de les festes de Sant Martí Sarroca, poble on resideix, posteriorment construeix un altre més petit per als nens. Va estudiar a l’Escola d’arts i oficis de Vilafranca del Penedès, va continuar creant i paral·lelament, treballant per encàrrec. Des del 2000 es dedica plenament i exclusivament a la creació de la seva obra.

La mostra es pot visitar a l’Espai Cultural Fòrum Berger Balaguer de la Fundació Pinnae fins al 2 d’octubre, de dijous a diumenge de 18.30 a 20:30h.

També et pot interessar

Comentaris