Comportament desigual de l’atur aquest mes de juliol

08/08/2022 - 12:25h

Mentre la xifra d’aturats va créixer en 220 persones a l’Alt Penedès respecte del juny, va continuar baixant al Baix Penedès, en 39 treballadors

El Ministeri de Treball de l’Estat ha donat a conèixer aquesta setmana les dades de desocupació referents al mes de juliol, i el comportament de l’ocupació ha estat desigual a les comarques de l’Alt i el Baix Penedès, on globalment s’ha trencat la tendència dels últims mesos d’anar creant ocupació després de la pandèmia.

Així, segons es pot veure als quadres adjunts, l’atur ha crescut en 220 persones a l’Alt Penedès, mentre que al Baix Penedès la xifra d’aturats ha caigut, en aquest cas en 39 persones. Tot i trobar-nos en plena temporada turística, les contractacions a la comarca costanera no s’han incrementat al ritme del mes de juny, quan l’atur al territori havia disminuït en 239 persones.

Amb tot, al conjunt de les dues comarques penedesenques l’atur continua per sota de les 12.000 persones apuntades a les llistes per demanar feina, exactament 11.925, les quals són 181 més que les que hi havia apuntades en tancar el mes de juny. Pel que fa a l’atur comparat amb un any enrere, ara hi ha 1.452 persones menys a les llistes que el juliol del 2021.

Les pitjors dades de la darrera dècada

La patronal de petites i mitjanes empreses (Pimec) ha avisat que les dades de l’atur registrat del mes de juliol a Catalunya, amb 3.310 aturats més que el juny, després de cinc mesos de reducció de la desocupació i essent el primer mes de juliol amb una dada de més atur des del 2009, són “les pitjors de la darrera dècada”. El seu secretari general, Josep Ginesta, ha alertat de comportaments “poc habituals” en sectors tradicionalment forts en creació d’ocupació a la temporada turística, com el comerç o la restauració.

“La reducció de contractes respecte a l’any passat és perquè hi ha molts contractes temporals que ja no s’han fet”, ha apuntat abans de detallar que alguns empresaris han preferit “no arriscar”. Així mateix, Ginesta ha afegit que hi ha un “alentiment” de la recuperació iniciada per Nadal i anticipa una tardor “complicada” en la qual caldrà protegir el sector productiu.

“Ens agradaria acostar-nos a les dades d’atur de països com Polònia o Alemanya, que tripliquem, o bé a les dades de la Unió Europea i de la zona euro, que dupliquem”, ha dit Ginesta en comparar les dades catalanes amb les de la resta del continent. “L’elevada taxa d’atur ens fa menys competitius; Espanya acumula una quarta part de l’atur de la UE”, ha conclòs.

També et pot interessar

Comentaris