Restriccions per l’elevat risc d’incendi al Penedès

21/07/2022 - 19:10h

Tretze municipis de l’Alt i vuit del Baix, a més de l’espai natural del Montmell i Marmellar es veuen afectats pel Pla Alfa nivell 3

Tretze municipis de l’Alt Penedès i vuit del Baix, a més de l’espai natural del Montmell i Marmellar, es troben en la llista de 357 pobles i ciutats de 27 comarques de Catalunya que estan en Pla Alfa de nivell 3 davant la situació d’alt risc d’incendi. Avinyonet, Castellet i la Gornal, Gelida, Olèrdola, Olesa de Bonesvalls, Sant Llorenç d’Hortons, Sant Sadurní, Santa Margarida i els Monjos, Subirats, Pontons, Castellví de la Marca, Sant Martí Sarroca i Torrelles de Foix, d’una banda, i Bellvei, Calafell, Albinyana, el Montmell, la Bisbal, Llorenç del Penedès, Sant Jaume dels Domenys i Cunit, de l’altra, tenen un conjunt de restriccions decretades pel Departament d’Interior de la Generalitat, en vigor des de divendres passat i que s’han prorrogat fins dimarts.


Les elevades temperatures i la sequera que afecta el país esdevenen un còctel explosiu que ja s’ha traduït en incendis el cap de setmana passat, el més greu a la comarca del Bages. Davant d’aquest panorama es van decretar algunes mesures com la suspensió de les activitats de lleure tipus acampada i ruta; restricció de les activitats dels casals, colònies i estades esportives a l’entorn immediat de les edificacions on es dormi; suspensió amb excepcions de l’activitat agrícola amb ús de maquinària entre les 12 i les 18 hores; suspensió de les obres, no autoritzades expressament pel Servei Català de Trànsit, a la xarxa interurbana inclosa la sega de cunetes.
D’altra banda, es manté la prohibició d’encendre foc i de fer llançament de coets, altres artefactes pirotècnics voladors i qualsevol element de foc que es pugui enlairar.


Aquesta prohibició ha afectat alguns actes de cultura popular en festes majors d’arreu. Ha estat el cas dels Monjos, que no va poder tirar endavant ni el correfoc ni el castell de foc de la seva festa major, fet que va aixecar les protestes de les colles tant del Drac com de Diables i va causar malestar a l’Ajuntament de Santa Margarida i els Monjos. La seva alcaldessa, Imma Ferret, en declaracions a Penedès Televisió es lamentava d’un “buit legal” en aquest sentit i demanava “regular d’alguna manera perquè es puguin fer aquests actes, que són cultura, tradició i fan cohesió”.
De la seva banda, la regidora de Cultura i Festes, Esther Marmaneu, declarava que “per seny i responsabilitat, hem acatat una restricció imposada. Penso que és molt restrictiva però no ens queda altra solució, la prohibició en fase 3 és clara”. De moment, l’Ajuntament encara no ha posat data a aquests actes i esperarà veure l’evolució de les restriccions. Les mesures també afecten Moja i des de l’Ajuntament estan en espera de l’aixecament de les restriccions per dur a terme els actes de foc de la festa major.

També et pot interessar

Comentaris