Revés judicial a la gestió de l’aigua de Sant Llorenç d’Hortons

Façana de l’Ajuntament de Sant Llorenç d’Hortons.
15/07/2022 - 14:00h

La jutgessa declara nul·la la delegació del servei per part de l’Ajuntament al consorci CONGIAC

El jutjat del contenciós administratiu (JCA) número 9 de Barcelona ha resolt el recurs presentat en el seu dia per l’empresa d’aigües Sorea contra la decisió de l’Ajuntament de Sant Llorenç d’Hortons de delegar el servei municipal d’aigua en favor del Consorci per a la Gestió Integral d’Aigües de Catalunya (CONGIAC).

El JCA ha anul·lat l’adhesió de l’Ajuntament de Sant Llorenç d’Hortons al CONGIAC, la modificació de la forma de gestió del servei municipal d’aigua per mitjà de l’empresa GIACSA i la delegació d’aquest servei en el Concorci.

Sentències del TSJC
Sorea va presentar el recurs fonamentant-se en dues sentències del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que, en el seu moment, ja havien considerat que el conserci CONGIAC no constitueix una forma vàlida de gestió associativa del servei d’aigua perquè no hi ha un interès de cooperació comú entre els diferents municipis consorciats en el CONGIAC. A més, el TSJC havia assenyalat que no es produeix una delegació del servei que sigui efectiva per diversos motius.

La resolució del recurs indica que, malgrat que l’Ajuntament de Sant Llorenç d’Hortons era coneixedor de les febleses d’aquest model de gestió, va decidir tirar endavant amb la delegació del servei. Aquest model ha estat recentment objecte d’estudi per part de l’Autoritat Catalana de la Competència.

El passat abril, aquest organisme va presentar una publicació on analitzava la competència en el subministrament d’aigua en l’àmbit urbà i indicava que “un dels problemes detectats és la utilització de mecanismes de col·laboració entre els ens locals amb l’objectiu d’evitar l’aplicació de la normativa de contractació pública”.

Ens públic
El CONGIAC és un ens públic que agrupa diversos ajuntaments per a la gestió del cicle de l’aigua mitjançant l’empresa GIACSA. Aquesta empresa està formada pel mateix Consorci, i la resta d’accionistes són Aigües de Manresa, Aigües de Mataró, Aigües del Prat de Llobregat i l’Empresa Municipal d’Aigües de Vilafranca.

Recentment, Reus Serveis Municipals, l’empresa pública de l’Ajuntament de Reus, ha venut al Consorci la seva participació en aquesta societat.

Malgrat els esforços fets pels integrants del consorci, des de Sorea posen l’accent a recordar que la resolució judicial especifica que el “CONGIAC continua no sent una forma de gestió associada legal i vàlida”.

L’Ajuntament recorrerà

Arran d’aquesta notícia, l’Ajuntament de Sant Llorenç d’Hortons ha anunciat que presentarà un recurs a la sentència. En concret, l’alcalde, Jordi Ferré, ha avançat a l’ACN que el consistori “aposta decididament” per una gestió pública de l’aigua, motiu pel qual mantindrà el pols judicial amb Sorea, que va recórrer el canvi de model acordat per l’Ajuntament.

Ferré sosté que la finalitat és “poder revertir els guanys directament en millores per a la ciutadania, en comptes de generar beneficis per a una empresa privada”. “Volem una gestió més transparent i beneficiar el ciutadà amb millores directes”, insisteix.

Sant Llorenç d’Hortons fa menys d’un any que està adherit al CONGIAC. L’alcalde confia que la justícia acabarà avalant aquest model de gestió pública consorciada, “que és el que més s’aproxima a municipalitzar directament l’aigua des de l’Ajuntament”.

Amb tot, té present el cas de Collbató (BAix Llobregat), on els tribunals han tombat aquest model. “Si al final el jutge diu que no és possible oferir el servei a través del CONGIAC, obrirem una licitació pública”, apunta, tot recalcant que el litigi judicial “no té cap repercussió en l’accés al servei d’aigua per part dels veïns”.

També et pot interessar

Comentaris