El municipi de Bonastre, obligat a talls d’aigua per la situació “molt crítica” del dipòsit

Obres de construcció del nou dipòsit d’aigua de Bonastre (Font: Ajuntament de Bonastre)
12/07/2022 - 17:24h

L’alcaldessa confia en què el nou dipòsit en construcció ajudi a paliar els problemes de sequera dels últims anys

L’Ajuntament de Bonastre fa dues setmanes que aplica restriccions en el consum de l’aigua arran de la situació “molt crítica” en què es troba el dipòsit del municipi.

El pou s’abasteix de l’aqüífer del Gaià, on fa dies que es constaten els efectes de la sequera. A finals de juny, el consistori va començar a fer recomanacions per reduir el consum d’aigua de les aixetes i va decretar els primers talls en horari nocturn de cap de setmana.

La situació, però, s’ha anat agreujant -sobretot a partir de Sant Joan- i els talls han anat a més, fins que el diumenge passat es va tallar el subministrament durant tot el dia per facilitar la recuperació del dipòsit. La falta d’abastiment es va compensar amb una cisterna d’aigua potable amb capacitat de 27.000 litres accessible per a tots els veïns, “per a les necessitats bàsiques i vitals”, es va apuntar des del consistori.

El mateix diumenge al matí s’havia recuperat força el dipòsit, gràcies a una bomba per omplir-lo, però el tall de subministrament durant la jornada es va decretar després que que en només dues hores la cisterna es buidés fins la meitat. Segons l’Ajuntament de Bonastre, que inicialment havia sospitat que hi pogués haver una fuita per la presència d’aigua als carrers, es va detectar un consum “irresponsable”, amb aspersors de jardins oberts i accions puntuals de gent que netejava cotxes o omplia dipòsits i piscines.

Aquest dimarts, el pou s’ha recuperat un 30% -havia arribat a només el 20% el 8 de juliol- i ara es troba al 44%. Tanmateix, tenint en compte que no arriba a la meitat de la seva capacitat, el consistori ha anunciat més talls de subministrament per als aproximadament 730 veïns del municipi, per bé que aquesta població augmenta fins als 1.200 els caps de setmana i l’estiu.

L’alcaldessa de Bonastre, Ester Bartra, ha explicat al 3d8 que durant l’època d’hivern s’extreuen 23 m3/h del dipòsit municipal, però que la reserva ha disminuït força i “gastem més aigua de la que entra al dipòsit”, amb un consum que tot just pot nodrir 8 m3/h. “Hem reduït la reserva i hem de tallar el subministrament d’aigua durant unes hores per recuperar el dipòsit”, diu Bartra.

Situació crítica i insostenible

Malgrat els talls d’aigua i la recomenació a la població per a una major conscienciació i moderació en el consum, el primer cap de setmana de juliol la capacitat del dipòsit no va superar el 60%. Aleshores es van començar a aplicar talls nocturns, de mitjanit fins a les 7h.; que va caldre incrementar fins a unes hores a les tardes. Amb tot, la situació “molt crítica” i també “insostenible”, es diu des del consistori bonastrenc, va obligar a tallar el subministrament, com apuntàvem, tot aquest diumenge passat.

Pel que fa a mesures que s’hauran d’aplicar molt a curt termini, a Bonastre no es podrà consumir aigua de boca entre les 10 h i la 13 h, entre les 16 h i les 20 h, i entre les 23 h i les 7 h d’aquest dimecres. L’Ajuntament avisa, però, que els talls es podrien avançar si la capacitat del dipòsit s’esgota.

Així mateix, “no es poden regar jardins ni horts, ni rentar el cotxe, omplir dipòsits de grans dimensions (per sobre dels 250 litres), ni omplir piscines”, recalca l’Ajuntament de Bonastre, que també demana un “ús responsable de l’aigua quan es renten plats, a les dutxes, etcètera”.

Nou dipòsit

L’alcaldessa espera que el nou dipòsit d’aigua en construcció des de fa unes setmanes al sector de la Vinya pugui millorar la situació més a mig termini. Aquest nou, amb una inversió de 300.000 euros (un terç del pressupost de l’Ajuntament, per bé que compta amb una subvenció de la Diputació de Tarragona i l’Agència Catalana de l’Aigua de fins al 90%), és més profund i garantirà més cabal que l’actual dipòsit ubicat més al sud del municipi.

Val a dir, finalment, que el municipi de Bonastre gestiona el servei d’aigua amb recursos propis i que no disposa de connexió amb la xarxa d’abastament de l’Ebre.

També et pot interessar

Comentaris