Veïns de la Girada estudien denunciar l’Ajuntament de Vilafranca

Consideren que no actua davant el soroll i incivisme d’alguns locals

Els veïns de la Girada han passat a l’acció. Farts que bars i restaurants, especialment de la part alta de la rambla, incompleixin la normativa i que l’Ajuntament de Vilafranca no la faci complir, han decidit moure’s per assessorar-se legalment mitjançant el contacte amb altres associacions veïnals d’arreu de Catalunya afectades pel mateix problema i, si convé, “denunciar l’Ajuntament” a causa de la seva inoperància.

De moment han començat a mostrar el seu malestar per mitjà de comptes molt actius a les xarxes socials i penjant pancartes en alguns balcons que reclamen el seu dret a descansar i la fi del soroll nocturn.

Precisament això, descansar, s’ha fet ja impossible des de final de maig a causa de l’obertura d’un local que ha sol·licitat llicència com a bar-restaurant però que consideren que en realitat funciona com a bar musical. Clientela incívica, soroll, música a tot drap fins a la matinada, tràfic de drogues i fins i tot amenaces als veïns que gosen demanar respecte és el panorama que ha quedat en aquesta zona del barri.

La Policia Local atén les més de 50 trucades setmanals de mitjana que rep dels veïns, es presenta a la zona, aixeca acta i poca cosa més pot fer. Per aquest motiu, representants dels veïns creuen que l’Ajuntament és l’únic que pot posar solució a la problemàtica, ja que té “documentació i informació suficient per aturar aquesta situació, i no ho fa”. Per als representants veïnals, “un primer pas seria el tancament d’aquest nou local”.

En aquest sentit, el regidor de Seguretat Ciutadana, Convivència i Ciutadania, Manel Montfort, certifica que el local té llicència de bar-restaurant, i ja s’ha fet una inspecció de les instal·lacions, que ha verificat que compleix la normativa. En qualsevol cas, des de l’Ajuntament s’anuncia una sonometria per comprovar si compleix el nivell sonor que fixa la llei.

La solució
Montfort també assegura que l’Ajuntament no pot actuar en un espai sota porxos perquè n’és responsable el local mateix i la comunitat de veïns. Per tant, apunta com a solució que el local vagi acumulant “antecedents negatius a partir de trucades del veïnat a la policia”, fet que facultaria el consistori a limitar l’horari o, “en darrera instància, tancar-lo”, tenint en compte “l’actitud poc col·laboradora dels amos”.

El regidor confia que l’actuació urbanística prevista per a aquest estiu, amb la qual el tram inicial de la rambla esdevindrà una illa tancada al trànsit, “contribuirà a endreçar la situació”.

De la seva banda, des de Vilafranca en Comú (VeC), es reclama que es modifiqui “la normativa d’ocupació de la via pública per reduir les dimensions d’ocupació de les terrasses”. La seva portaveu, Montse Romagosa, explica que “cal trobar l’equilibri en la gestió de l’espai públic i fer compatible l’oci i el negoci”.

Per VeC, el rerefons és la modificació de l’ordenança del paisatge urbà el 2020, quan per afavorir els bars en plena pandèmia es va permetre ampliar l’espai de terrasses, una mesura que consideren que havia de ser provisional i ja s’ha quedat. “Ens vam quedar sols defensant l’ús lliure de l’espai públic”, declara Romagosa.

També des d’ERC es demana a l’equip de govern que apliqui mesures com limitar l’horari d’obertura, el nombre de taules per metres de terrassa i reforçar la vigilància a la zona. Aquesta ampliació de l’espai de terrasses fa que en el primer tram de la rambla de la Girada, segons el veïns consultats, hi hagi una sobreocupació de l’espai, ja que “s’hi instal·len cada dia més de 350 cadires”.

Pati del Gall, un altre punt calent
Un altre punt calent de les nits vilafranquines es localitza al centre, al carrer del Pati del Gall. No hi ha aglomeració de bars musicals, però sí de gent concentrada en un únic local, que funciona com a restaurant i també com a discoteca.

Això vol dir que pot allargar l’horari d’obertura fins a les 6 de la matinada. I passa cada setmana divendres, dissabtes i vigílies de festius. En ser un local relativament petit, part de la clientela opta per muntar-se la festa pel seu compte al carrer.

El veïnat ja ho ha provat tot. Ho ha posat en coneixement de l’Ajuntament, de la Policia Local, ha contactat amb la propietat… i res. Es dona la circumstància que l’establiment es troba gairebé davant per davant de les dependències policials, però ni així. “La policia passa pel davant amb el cotxe, fa la volta i marxa sense fer res”, es lamenta un veí. Cada cap de setmana es repeteix la mateixa història, un fet que s’ha accentuat, diuen, després de la pandèmia en general i els darrers mesos especialment.

Els veïns exigeixen una solució efectiva a les autoritats perquè, relaten, “estem cremats”, però continuen dient: “No tenim notícies de l’Ajuntament, la policia no fa res i el local se’n renta les mans perquè diu que té l’aforament limitat.

De fet, és dels pocs locals que a l’estiu té llicència per obrir com a discoteca a Vilafranca, per això ve tanta gent”.
En aquest sentit, l’Ajuntament parla de “situació puntual” i que gràcies a la voluntat dels propietaris del local és un cas que confien que “no anirà més enllà”.

També et pot interessar

Comentaris