Es presenten les noves places d’infermeria de la URV que començaran el 9 setembre a Vilafranca

06/07/2022 - 14:01h

L’acte va comptar amb la presència de la consellera de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya, Gemma Geis, i amb les intervencion del rector de la URV, Josep Pallarès, i de l’alcalde de Vilafranca, Pere Regull

Aquest dimarts es va escenificar a la sala d’actes de l’Hospital Comarcal de l’Alt Penedès la presentació de Vilafranca del Penedès com a seu de la facultat d’Infermeria de la Universitat Rovira i Virgili (URV), on a partir del proper 9 de setembre començaran les classes del 1r curs del Grau d’Infermeria, amb un total de 40 places. L’acte va comptar amb la presència de la consellera de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya, Gemma Geis, i de diversos càrrecs de la conselleria, i amb les intervencions, entre d’altres, del rector de la URV, Josep Pallarès, i de l’alcalde de Vilafranca, Pere Regull.

Amb la nova seu a Vilafranca, per primera vegada s’oferirà un ensenyament de grau de la URV fora de la demarcació de Tarragona i els estudis començaran a l’edifici de l’Enològica, que l’Ajuntament de Vilafranca condicionarà properament per poder-los acollir.

En el torn de parlaments el rector de la URV, Josep Pallarès, afirmava que la creació de noves places d’Infermeria en un nou territori Aquestes noves places poden ser la primera llavor d’un futur campus de la URV al Penedès i això és molt important. Aquest és el punt de partida per donar necessitat a una demanda constant”.

Per la seva banda, l’alcalde Pere Regull destacava que la pandèmia ha evidenciat que cal reforçar el sistema sanitari, en diferents àmbits, i un d’ells és la formació. “És un compromís de l’equip de govern de l’Ajuntament portar estudis universitaris a Vilafranca. Hi hem apostat fort i ens n’hem sortit, gràcies a tota la gent que ha sumat per fer-ho possible: a la regidoria d’Educació de l’Ajuntament per la gran feina feta, a la URV per la seva aposta de trencar fronteres, al Consorci Sanitari de l’Alt Penedès i a l’ICS pel seu suport incondicional des del primer moment i a la Conselleria per aquesta decisió d’ampliar places del grau d’infermeria”. Per cloure, l’alcalde va posar en valor les paraules del rector en el sentit que aquesta ha de ser la llavor d’un futur campus de la URV a Vilafranca. “Això no ha de ser un bolet i que cada any vagi fent el seu curs. L’hem de fer créixer amb noves especialitats en el futur”, explicava Regull.

En la seva intervenció, la consellera Gemma Geis remarcava que la implantació d’estudis per primera vegada fora de la demarcació de Tarragona “contribueix a la vertebració territorial del país a una mateixa velocitat i és una prova de la fortalesa de la URV”. Geis comentava que “incrementem places però sempre acompanyades de qualitat” i afegia que amb aquestes 40 noves places a Vilafranca “creem oportunitats arreu del país, amb preus públics per afavorir l’equitat i la igualtat d’oportunitats. Rebaixar els preus dels graus com hem fet, entre ells els de les Ciències de la Salut, és una aposta de país”. Tot i així, la consellera insistia en què “això només és un punt de partida, cal continuar ampliant les places que siguin necessàries per respondre a les necessitats del país”.

El proper curs acadèmic 2022-2023 el sistema universitari de Catalunya disposarà de 641 noves places d’accés al grau d’Infermeria (2.184 el curs actual per 2.825 el pròxim curs 2022-2023) de les quals 485, gairebé el 80% de l’increment total, seran a preu públic. D’aquesta manera i per primer cop, el nombre de places a preu públic superarà l’oferta privada, fruit de la voluntat del Govern de revertir la situació incrementant de forma substancial l’oferta pública.

L’increment de places en els estudis d’Infermeria respon a diversos factors que l’emergència sanitària provocada per la COVID19 ha evidenciat encara més els darrers dos anys. Catalunya pateix un dèficit estructural de personal infermer que feia necessari ampliar el nombre de places públiques en les universitats catalanes.

A Catalunya hi ha actualment prop de 50.000 infermers i infermeres col·legiats, sent aquesta la professió més nombrosa del sistema de salut. Un 40% d’aquest col·lectiu, però, té més de 50 anys, el que implica una clara tendència a l’envelliment de la professió a curt i mig termini. Les previsions indiquen que caldrà disposar en els propers anys de 20.000 professionals en aquest àmbit.

També et pot interessar

Comentaris