Dissabte torna la ‘Volada’ del Drac de Banyeres del Penedès

Fa tres anys que no se celebra la tradicional ‘Volada del Drac’ a Banyeres del Penedès.
04/07/2022 - 19:00h

L’acte reconegut com a patrimoni cultural i festiu català es farà en el marc de la festa major banyerenca

El Drac de Banyeres del Penedès tornarà a protagonitzar un dels actes més esperats de la festa major, l’anomenada ‘Volada del Drac’, que tindrà lloc aquest dissabte 9 de juliol, a les 22h, dins del programa de la Nit de Foc.

L’entitat de cultura popular recupera la representació de la creació del drac tres anys després, ja que el 2020 les festes es van suspendre a causa de la Covid-19, mentre que el passat 2021 van ser de petit format i sense aglomeracions.

La història
‘La Volada del Drac’ explica la història de com els Déus van crear l’ésser més perfecte de tots, el Drac. Una vegada és invocat, els tabals comencen a repicar, i la bèstia desperta per alçar el vol des del campanar de l’Església fins a la plaça de l’Ajuntament de Banyeres del Penedès, cremant tot allò que hi ha al seu pas.

“La idea de fer la volada va sorgir a un bar del poble mentre fèiem unes cerveses”, recorda el vicepresident de l’entitat, Manolo Acosta. Això va ser a finals dels anys noranta. Un any després de la conversa, el Drac de Banyeres va alçar les ales per primera vegada. Des d’aleshores només hi ha hagut tres anys en els quals l’acte s’ha hagut de suspendre: el 2007 a causa de la pluja i els dos últims, com apuntàvem, a causa de la pandèmia.

Des del 2015, ‘La Volada del Drac’ de Banyeres està reconeguda com a patrimoni local d’interès festiu, cultural i folklòric català, la qual cosa ha fet que cada any s’acostin a veure l’activitat visitants arribats de diversos indrts de Catalunya i també de la resta de l’Estat.

Els responsables del Drac de Banyeres del Penedès expliquen que treballen per donar a conèixer encara més la proposta “amb l’objectiu de difondre el nom de Banyeres i que hi arribin nous visitants”, argumenta concretament el cap de colla, Javier Fernández.

La iniciativa ha evolucionat amb el pas dels anys. “En un primer moment, només es llençava el drac del campanar, però després ens vam adonar que podíem potenciar-la”, expliquen Acosta i Fernández. Així és com va sorgir la idea de fer una representació amb història pròpia, amb la incorporació d’un narrador i diversos personatges en forma de Déus, música i pirotècnia.

40 anys
La novetat d’aquest 2022, en el qual la colla banyerenca celebra el 40è aniversari, és que els espectadors podran fer un tast de la ‘sang d’Alcides’, el personatge que s’encarrega de la narració i la presentació dels Déus. Això serà també aquest dissabte que ve, a les 21h, i marcarà l’inici de la Nit de Foc.

A les 21.45h, el Ball de Diables de Banyeres del Penedès recitarà els versots, i a les 22h tindrà lloc la ‘Volada del Drac’. Tot seguit, les dues colles del poble encapçalaran el correfoc, seguides de les colles convidades: Ball de Diables Centenaris de Tarragona, la Tarasca de la Barceloneta i l’Espanta-rucs de Sant Jaume dels Domenys.

Finalment, es produïrà l’encesa del campanar, a càrrec del Drac, i els diables banyererencs clouran la festa amb la carretillada.

També et pot interessar

Comentaris