La Festa Major de Vilafranca es queda sense una Moixiganga pròpia

Foto: Maria Rosa Ferré

La falta de balladors i de solucions aboquen el ball a la desaparició i l’Ajuntament ja busca una alternativa en les de Sitges, Tarragona o Valls per a l’edició d’enguany

Es veia venir de fa alguns anys, però la pandèmia va acabar d’empènyer el ball de la Moixiganga de Vilafranca a l’abisme. Aquesta festa major, Sant Fèlix no tindrà qui l’acompanyi a l’entrada a Santa Maria, almenys cap ball de Vilafranca. La falta d’efectius, que s’han vist reduïts de 25 a 8, fa impossible que la Moixiganga de Vilafranca surti per la festa major d’enguany.

Aquesta circumstància obliga l’Ajuntament a buscar una alternativa entre les moixigangues més properes. La més ben posicionada és la de Sitges, amb qui ja s’ha establert contacte. Però el sí final està en mans de l’Agrupació de Balls Populars de Sitges, que ho ha d’autoritzar. Altres alternatives serien les moixiganges de Tarragona o Valls.

El ball vilafranquí es va posar en contacte amb Cicle Festiu de l’Ajuntament a principi d’aquest any, quan just després de la seva assemblea (la Moixiganga de Vilafranca està constituïda com a associació) es va tenir coneixement que enguany hi hauria moltes baixes en el ball. Des de Cultura es va indicar que aquesta circumstància i la seva possible solució havia de passar pel Consell de la Festa Major. Però el temps corria i la solució no arribava, motiu pel qual el ball va decidir, d’una banda, obrir convocatòria, i de l’altra, recórrer a antics balladors. Tot i que algunes persones van respondre a la convocatòria, la complexitat d’aprendre un ball des de zero i el fet que ja era el mes de maig va fer descartar qualsevol moviment per salvar el ball. Massa tard. Des de l’Ajuntament s’indica que la solució provisional de suplir el buit de la Moixiganga amb una de fora serviria per guanyar temps i reconstruir un ball propi ‘reformulat’ de cara a l’any vinent.
Els responsables de Cultura recorden que altres balls de la Festa Major han passat per un any d’impàs, com ara les Gitanes l’any 2000 i els Malcasats el 2011.

Tota la problemàtica que arrossega la Moixiganga de Vilafranca i el que consideren una falta de suport, ha acabat per desmoralitzar la junta del ball, que es declara “sola i cremada”. Per això ha plegat. Sense junta i sense balladors, no hi ha Moixiganga.
Des de la junta s’assegura que no s’ha rebut el suport necessari ni per part de l’Ajuntament ni dels administradors, que no s’han posat en contacte amb ells. Ningú no els ha dit tampoc que s’estigui treballant per portar un ball forani que els substitueixi. En canvi, tot són agraïments cap a la parròquia i cap a mossèn Aymerich, que sempre els ha facilitat les coses.
Reconeixen que no és fàcil tirar endavant un ball que creuen que, a ulls de la gent, està “estigmatitzat” per l’associació directa que se’n fa amb l’Església i lamenten que tot el que havia aconseguit la junta els darrers anys ara quedi en no res. Per tot plegat, diuen que serà “difícil tornar a aixecar la Moixiganga de Vilafranca”, almenys a curt termini.

També et pot interessar

Comentaris