Es tripliquen en una setmana els pacients ingressats amb covid

28/06/2022 - 13:59h

La setena onada està impactant directament a la plantilla del Consorci Sanitari de l’Alt Penedès i el Garraf, formada per 1.800 professionals

Els pacients ingressats per covid-19 als hospitals de l’Alt Penedès i el Garraf s’han triplicat en una setmana. Ara fa set dies, el Consorci Sanitari registrava 18 ingressos per aquesta patologia, mentre aquest dilluns n’eren 57. D’aquests, 42 estan al Garraf: 39 a Sant Camil, a Sant Pere de Ribes, i 3 a Sant Antoni Abat, a Vilanova. Els 15 restants estan ingressats a l’Hospital Comarcal de l’Alt Penedès, a Vilafranca. “A excepció de la primera onada, mai havíem tingut una explosió de casos com aquesta”, advertia la directora d’Operacions Assistencials del Consorci Sanitari de l’Alt Penedès i el Garraf, Olga Farré. L’ens es mostra expectant als efectes que tindran el pont de Sant Joan i les Festes Majors més imminents.

Crònics descompensats

Farré detallava que els pacients amb covid detectats l’última setmana es diferencien, principalment, en dos perfils. Per una banda, hi ha diversos pacients que es visiten a Urgències i no presenten símptomes greus. De l’altra, hi ha nombrosos casos de persones majors de 70 anys “amb diverses patologies prèvies que la covid fa descompensar”. “No veiem gaires casos de pacients amb neumonia bilateral, com fa dos anys, però sí molts malalts crònics descompensats als quals la covid els alenteix la recuperació”, precisava.

Al mateix temps, Farré apuntava que la setena onada està impactant directament a la plantilla sanitària del consorci, formada per 1.800 professionals. Entre els tres hospitals, explica, hi ha 70 sanitaris de baixa per covid. Recorda que, durant l’onada del desembre, van tenir un pic de 120 treballadors de baixa per coronavirus després de varies setmanes d’expansió de contagis. Davant el ritme actual de pacients positius, Farré tem que es pugui igualar o superar aquell pic.

Molta preocupació

Des de l’ens mostren “molta preocupació” pel ritme en què es troba la pandèmia i avisen que “potser caldrà reorganitzar l’activitat quirúrgica, les consultes i les proves complementàries”. De moment, però, no està previst modificar les mesures actuals relacionades amb les visites que poden rebre els pacients ingressats als hospitals.
Farré feia una crida a la ciutadania a “aplicar el sentit comú i les mesures apreses després de més de dos anys de pandèmia”. Tot i reconèixer que, a grans trets, els casos positius de les noves variants de covid es desenvolupen “amb símptomes de refredat compatibles amb la vida normal”, demana a la població mantenir la higiene de mans “i no exposar-se a situacions que se sap que són de risc”.

També et pot interessar

Comentaris