El Museu Pau Casals reobre portes amb una nova museïtzació

Visita de les autoritats prèvia a la inauguració del Museu Pau Casals del Vendrell que ha estat renovat. (Foto: Ajuntament del Vendrell)
22/06/2022 - 19:53h

L’equipament ha estat tancat des del febrer del passat 2021 i potencia la vessant més humana i pacifista del mestre

El Museu Pau Casals del Vendrell reobre portes aquest dijous després de gairebé un any i mig tancat per obres, concretament des que va tancar el febrer del 2021 per ser objecte d’una important remodelació arquitectònica i, sobretot, museïstica.

Durant aquest temps s’ha rehabilitat la casa noucentista del barri marítim de Sant Salvador en la qual va passar molts estius el violoncel·lista universal i s’ha renovat tota la museografia. La nova exposició potencia la vessant més humana i pacifista del mestre amb audiovisuals que també mostren la seva trajectòria musical.

Tot, en harmonia amb una casa que gràcies a la intervenció arquitectònica permet un diàleg entre l’interior i l’exterior i que ha permès reparar diverses patologies. La intervenció ha tingut un cost de 2,5 milions d’euros finançats per la Generalitat, la Diputació de Tarragona, l’Ajuntament del Vendrell i fons propis de la Fundació Pau Casals que gestiona l’equipament cultural.

“Gràcies a la recerca feta sabem més coses de l’edifici i s’ha posat en valor aquest edifici noucentista de referència”, ha explicat el director general de la Fundació Pau Casals, Jordi Pardo.

En concret, s’ha fet una investigació que ha permès “interpretar l’edifici i recuperar amb lògica patrimonial els murs, acabats i alçades de sostres de manera rigorosa”, ha dit Pardo. Pel que fa a les patologies, l’immoble tenia humitats, esquerdes en murs o filtracions i s’ha aprofitat la intervenció per millorar l’aire condicionat, la seguretat i per substituir algunes instal·lacions per altres més eficients.

L’altre element que s’ha renovat és la museografia. “Abans era cronològic i ara hem donat un nou esperit a la casa i al discurs”, ha indicat Núria Ballester, directora del Museu Pau Casals. Tot plegat, a través de la música del mestre i dels seus missatges.

L’espai es divideix en diferents sales, concretament una dotzena i que inclouen estances que recullen elements concrets, com ara una habitació en la qual es pot veure el primer violoncel que el pare de Pau Casals li va regalar quan tenia 11 anys.

Així, la primera part del museu explica la vessant musical de Pau Casals, mentre que la segona se centra en explicar “perquè va fer servir la música”. Missatges de pau, de protesta, de fraternitat i en contra de les dictadures se succeeixen tant als plafons explicatius com als diferents audiovisuals que es projecten a les parets.

Hi ha tres àmbits diferenciats: la força del silenci, el compromís social i la força de la pau. Àmbits que es corresponen amb diferents moments vitals de l’artista, que desemboquen a la sala final en la qual es reprodueix el mític discurs que Casals va fer a la seu de les Nacions Unides l’any 1971, juntament amb missatges pacifistes combinats amb imatges actuals de llocs d’arreu del món en els quals encara hi ha guerres, desigualtats i patiment.

Ballester ha exposat durant una roda de premsa prèvia a la inauguració aquest dimecres a la tarda que durant el recorregut hi ha tres grans audiovisuals. Un primer immersiu “que presenta la casa i el personatge”. El segon, a la sala de la música presidida per un piano de cua, amb imatges de Pau Casals interpretant i dirigint; i el tercer i final de l’ONU “que connecta el personatge amb el seu llegat”.

Amb tot, hi ha una nova sala que toca al jardí que s’incorpora a la visita i que serveix d’espai de consulta i descans, amb auriculars perquè els visitants s’hi puguin “passar hores indagant en el seu patrimoni”.

El Museu Pau Casals farà aquest dijous i divendres una doble jornada de portes obertes i a partir d’aleshores ja obrirà amb normalitat.

Acte inaugural

L’acte oficial d’inauguració del museu renovat ha comptat aquest dimecres al vespre amb la presència del president de la Generalitat, Pere Aragonès; el president de la Fundació Pau Casals i pare abat de Montserrat, Manel Guasch; la vicepresidenta de la fundació i vídua del mestre, Marta Casals Istomin; l’esmentat director de la Fundació Pau Casals, la directora del museu, Núria Ballester; i altres autoritats com la presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó, i l’alcalde del Vendrell, Kenneth Martínez.

Val a dir que el Museu Pau Casals va obrir per primer cop l’any 1976, tot just als 3 anys de la mort del violoncel·lista i gràcies a la iniciativa de la fundació que el matrimoni Casals havia fundat l’any 1972.

Al cap de 20 anys, l’equipament va tancar portes 5 anys per reobrir després d’una important millora arquitectònica el 2001. Ara, 20 anys més tard, ha estat objecte d’una segona remodelació per fer front, per exemple, als danys produïts per l’agressivitat d’un entorn ambiental al costat del mar, amb molta humitat; i redefinir tota la part museïstica de l’equipament declarat el 2019 com a bé cultural d’interès local i el 2020 Museu d’Interès Nacional.

També et pot interessar

Comentaris