La basílica de Santa Maria estrenarà nou vitrall el 24 de juny

11/06/2022 - 10:00h

Amb aquest, dedicat a Sant Jordi i Montserrat, es completarà el conjunt de 28 vitralls de la basílica vilafranquina

Durant aquest mes de juny s’està col·locant el nou vitrall, l’últim que quedava pendent i que completa el conjunt de 28 vitralls de la basílica de Santa Maria de Vilafranca. Aquest vitrall, que està situat al damunt de la capella del Sagrat Cor de Jesús, ha estat creat pel taller Can Pinyonaire de Girona, dirigit per la vitrallera Anna Santolaria, a partir del disseny de la vitrallera vilafranquina i també membre de l’equip d’aquest taller Txell Colomer. El vitrall ha estat sufragat per la família Aymerich-Miñarro, i es beneirà i inaugurarà el proper divendres 24 de juny, al final de la missa d’acció de gràcies pels 25 anys d’ordenació presbiteral de mossèn Xavier, que se celebrarà a la basílica de Santa Maria a les sis de la tarda.

Sant Jordi i Montserrat

El tema del nou vitrall és ‘Sant Jordi i Montserrat’, i la descripció dels diferents plafons amb la seva simbologia és la següent: en el plafó central hi ha una imatge de ‘Sant Jordi matant el drac’ amb la muntanya de Montserrat al fons; al voltant d’aquest plafó central s’hi distingeix una estrella: ‘De Monserrat estel’ (tornada del Virolai).
Simbolisme litúrgic

Els plafons del voltant representen diverses referències montserratines: a dalt de tot, el símbol de la ‘muntanya serrada’. A dalt a l’esquerra, ‘rosa d’abril’ (tornada del Virolai), i a la dreta ‘eixos penyals coberts de romaní’ (vuitena estrofa del Virolai). A sota a l’esquerra, ‘santa muntanya voltada d’oliveres, signe de pau’ (Visita Espiritual a la Mare de Déu de Montserrat, del bisbe Josep Torras i Bages), i a la seva dreta ‘blat i raïm’ (conreus típics de Catalunya). Al plafó inferior, ‘mística font de l’aigua de la vida’ (cinquena estrofa del Virolai).

A més a més, els tres plafons inferiors també tenen un simbolisme litúrgic (els sagraments): Oli de la Unció, Pa i Vi de l’Eucaristia, Aigua del Baptisme.

També et pot interessar

Comentaris