El Vendrell senyalitzarà trams de platja per mantenir-los sense soroll

La platja de les Madrigueres del Vendrell (Foto: Gerard Vives/ACN)
31/05/2022 - 17:00h

La primera ordenança municipal sobre el litoral vendrellenc també regula espais a la sorra on no s’hi podrà fumar

L’Ajuntament del Vendrell s’ha proposat identificar trams a les platges del municipi on estigui prohibit fer soroll que molesti la resta d’usuaris. Ho recull la primera ordenança municipal de platges, de la qual aquest dimarts se’n vota al ple l’aprovació inicial.

La regidora responsable de l’àrea, Bàrbara Peris, recorda que el municipi té 7 quilòmetres de platges repartides entre Coma-ruga, Sant Salvador i el Francàs, “entre les quals hi ha zones molt massificades i d’altres més tranquil·les, que cal preservar”. “Cada usuari té dret a escollir la platja en funció de les seves preferències”, afegeix, i avança que la zona natural de les Madrigueres previsiblement serà el primer tram senyalitzat sense soroll.

L’ordenança també contempla fer trams sense fum.

La mateixa regidora de Platges relata que l’objectiu de crear trams sense soroll o sense fum -o ambdues coses- rau en la diversitat d’usuaris i la proliferació de banyistes que s’instal·len a la sorra amb música o jocs.

Tenint en compte que el municipi ja té trams de platja per la seva fesomia ja són més tranquils, com la zona de les Madrigueres, el consistori vol preservar aquesta calma. Quan l’ordenança estigui aprovada, l’Ajuntament del Vendrell concretarà quins seran els trams preservats de sorolls i fum. La normativa també estableix sancions si s’incompleixen aquestes limitacions.

Un altre dels aspectes que recull la primera ordenança de platges del Vendrell és en relació a les troballes arqueològiques. Peris recorda que el temporal Gloria de fa més de dos anys va dur fins a primera línia de la costa nombroses restes de valor sense que el municipi tingués definit un protocol d’actuació.

Ara es deixa per escrit que els banyistes hauran d’avisar de qualsevol troballa al Departament d’Arqueologia Subaquàtica de la Generalitat, i que en cap cas es poden treure les restes del mar.

Altres normatives

La regulació del servei de socorrisme, la instal·lació de guinguetes i serveis, la celebració d’esdeveniments, la prohibició de mantenir relacions sexuals a la platja o què fer si apareix un animal mort són altres aspectes recollits a la nova normativa.

Bàrbara Peris lamenta que el Vendrell no hagi tingut fins ara una ordenança pròpia que reguli les platges, “malgrat és l’espai urbà amb un ús més intensiu”. “Durant quasi quatre mesos hi ha entre 20.000 i 30.000 persones a la platja, de 8 h a 21 h”, recalca.

El ple vendrellenc donarà llum verda aquest dimarts a la tarda a l’aprovació inicial de l’ordenança, gràcies a la majoria del govern municipal. Peris considera que la seva aprovació “no hauria de ser per aritmètica política, sinó una qüestió d’imperatiu legal” tenint en compte el pes econòmic i ecològic de les platges. Si no hi ha contratemps en el calendari, la regidora estima que l’ordenança podria entrar en vigor d’aquí a dos mesos, aproximadament.

També et pot interessar

Comentaris