La diada de Fires de Maig preveu l’estrena de nous castells

12/05/2022 - 12:26h

Els Castellers de Vilafranca assagen el 3d9f, la td8f, el 5d8 i el pd7 i els Xicots el 5d7, entre altres

Vilafranca viurà aquest diumenge a partir de les 12.30 del migdia la primera diada castellera sense restriccions, la de Fires de Maig, amb la participació de dues de les tres colles locals: els Castellers de Vilafranca i els Xicots. Totes arribaran a Fires amb ganes d’estrenar nous castells i amb emoció de tornar a actuar a la plaça de la Vila en una jornada que ja es podria considerar igual a la d’abans de la pandèmia de la Covid-19.

Pas endavant dels Verds
Els Castellers de Vilafranca volen fer diumenge un pas més i podrien estrenar ja no només la td8f sinó el primer castell de 9 de l’any, que seria el 3d9f, assimilant així força el calendari d’abans de la pandèmia de la Covid-19. Tot i així, l’assaig d’avui divendres és clau perquè Sisco Benet decideixi quins castells tirar i, de fet, l’assaig d’aquest divendres és un dels especials que s’han programat durant tota la temporada per preparar grans fites.

Altres castells que els Castellers de Vilafranca tenen en cartera i estan assajant – a banda de la td8f i el 3d9f- són el 5d8 i el pd7f, a més del 4d8 amb agulla que van estrenar diumenge passat a Sants en l’aniversari dels Castellers de Sants i on també van descarregar per primer cop aquesta temporada el pilar de 6, juntament amb el 3d8 i el 4d8, que va servir per tancar les rondes.

Els de Cal Figarot tenien com a opció provar la td8f a Sants i, de fet, membres de la canalla i de la colla van demanar-ho però Sisco Benet va preferir madurar-la una mica més a l’assaig per provar-la aquest diumenge a Fires, una diada on esperen comptar amb més volum de camises verdes. Tot i així, la de Sants va ser una gran passa endavant dels vilafranquins per situar-se a un nivell molt similar al d’un maig habitual.


Els Xicots volen el 5d7
Per la seva banda, els Xicots es plantaran a Fires de Maig amb l’objectiu de fer el primer castell de set i mig de la temporada, que serà el 5d7 i acompanyar-lo dels dos castells bàsics de set: el 3d7 i el 4d7, que aquests ja els han completat en les dues diades anteriors.
El seu cap de colla, Gerard Ametllé, apunta que als assaigs són cada cop més gent i també va entrant canalla nova i no amaga que l’objectiu seria fer el primer castell de 8 aviat, però que “les ganes no passaran per sobre el seny” i creu que encara és una mica d’hora per portar a plaça el que seria el seu primer castell de 8 post pandèmia .

Cal dir que després de l’actuació de Fires de Maig la colla ofereix als membres i simpatitzants la possibilitat de dinar a Cal Noi-Noi una fideuà popular acompanyada de festa musical. Els tiquets es poden adquirir ja al local dels Xicots, Cal Noi-Noi, al preu de 6 euros.

Pel que fa a les actuacions dutes a terme, els Xicots van actuar diumenge dins els actes de les festes de la primavera a Sant Feliu de Llobregat els Xicots van tornar a enfilar-se als 7 pisos. Concretament en primera ronda van descarregar de forma segura el segon 3d7 de la temporada. A diferència del de Sant Jordi, aquest es va completar amb una canalla nova que es va mostrar segura i que va agafant rodatge i experiència. En segona ronda van fer el 4d7, amb unes mides que no van ser del tot perfectes, però que van saber completar sense cap complicació. Per completar la ronda de castells van fer el 3d6 amb l’agulla, i van cloure l’actuació amb dos pilars de 4 simultanis.

La Colla Jove no actuarà
Finalment cal destacar que la junta de la Colla Jove Xiquets de Vilafranca ha pres la decisió de renunciar a actuar a la Plaça de la Vila per Fires de Maig.

Els motius d’aquesta renúncia són la manca de nivell tècnic al nou pom de dalt i una massa social justa per garantir una actuació mínima a l’antiga i, tal com diuen, “per respecte a la plaça de la Vila i a les altres colles presents, es considera que és el que s’hauria d’oferir en aquesta diada”.

Després de dos anys d’aturada gairebé total -i malgrat que la colla està fent evidents passos endavant les darreres setmanes- el darrer assaig de divendres va mostrar encara insuficients garanties per actuar amb un risc mínim.

També et pot interessar

Comentaris