Viatgen de Sant Quintí i Mediona a Polònia per recollir refugiats ucraïnesos

Una imatge del viatge de Natàlia Yanot i Daniel Sancho a Medyka, a la frontera de Polònia amb Ucraïna (Foto: Eric Renom)
28/04/2022 - 09:47h

La quintinenca Natàlia Yanot i el medionenc Daniel Sancho van mobilitzar-se també per portar material humanitari

La quintinenca Natàlia Yanot i el medionenc Daniel Sancho van sortir Dijous Sant des de Sant Quintí de Mediona fins a la frontera de Polònia amb Ucraïna, concretament el pas de Medyka, a escassos 70 quilòmetres de la ciutat ucraïnesa de Lviv, disposats a recollir una noia, el seu germà i els refugiats ucraïnesos que poguessin portar a la seva furgoneta.

Segons explica el fotògraf ‘free-lance’ quintinenc Eric Renom, la relació de la Natàlia amb aquests dos germans ucraïnesos, la identitat dels quals preservem per motius de seguretat, ja ve de lluny. Fa uns 8 anys que acull la noia a casa seva durant els estius. Resideixen a la ciutat d’Ivankiv, al nord de la capital Kiív i propera a la zona d’exclusió de Txernòbil, en el marc d’un programa d’acollida de nens propers a la central nuclear ucraïnesa, mitjançant l’ONG d’ajuda sanitària És per Tu.

Casualment l’estiu del 2020 havia de venir per primera vegada el noi ucraïnès, però la pandèmia va estroncar el viatge, que si no hi hagués estat ara per la guerra amb Rússia s’hauria produït l’estiu d’aquest 2022.

La família que vivia a Ivankiv, ciutat propera a Txernòbil i també a la frontera de Bielorússia, va marxar amb els primers bombardejos, ja que patien sobretot pel petit dels germans, de 10 anys. En dos dies es van trobar que el territori que seria l’equivalent a les comarques del Penedès estava envaït pels russos, i van haver d’anar-se movent de casa en casa per poder sobreviure, estar a cobert durant els tocs de queda i mantenir-se fora de perill, ja que l’assetjament era constant per part de les tropes russes.

Finalment i al cap d’un mes des de l’inici de la guerra, van poder establir-se en una zona més tranquil·la, on es van plantejar la sortida dels germans.

Va ser llavors quan la Natàlia Yanot va organitzar una recollida de material i ajuda humanitària per poder anar a recollir els germans a la frontera de Polònia amb Ucraïna, on els pares i els nens l’esperarien amb documents notarials per tal de permetre la sortida i el viatge cap a Sant Quintí de Mediona de manera regularitzada.

De tornada van poder recollir també dues dones i una nena refugiades que tenien una casa d’acollida a Ulldecona (Montsià).

Ara esperen tenir una vida tranquil·la a Sant Quintí, escolaritzar els petits i descansar dels mal tràngols que han passat, tot desitjant tornar estar amb la família sencera a Ucraïna quan la situació millori.

També et pot interessar

Comentaris