Diumenge s’inaugura la nova Biblioteca Neus Català i Pallejà de Sant Martí Sarroca

22/04/2022 - 14:00h

El nou equipament aportarà un gran valor pel que fa a la proximitat i la centralització de l’activitat cultural del municipi

Aquest diumenge 24 d’abril, a les 11 h, tindrà lloc la inauguració de la nova Biblioteca Neus Català i Pallejà de Sant Martí Sarroca que entrarà a formar part de la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona.

El diputat de Cultura de la corporació, Joan Carles Garcia Cañizares, i l’alcalde de Sant Martí Sarroca, Josep Maria Padullés, inauguraran la nova biblioteca del municipi. Fins ara el servei bibliotecari es prestava des del Bibliobús El Castellot i la creació d’aquest nou equipament aporta un gran valor pel que fa a la proximitat i la centralització de l’activitat cultural.

Durant el matí hi haurà jornada de portes obertes perquè la ciutadania pugui conèixer aquest nou espai i un cop es faci la inauguració oficial a càrrec de les autoritats tindrà lloc l’actuació de diferents entitats locals i visita a les instal·lacions. L’acte estarà amenitzat per la Xaranga de l’EMAP.

La jornada de portes obertes continuarà a la tarda, de les 16:30 a les 19:00 hores. També a la tarda, a les 17:30 hores, hi haurà l’espectacle de Sant Jordi: “Sant Jordi i la Princesa”, amb la Cia. NSDanza.

Amb aquesta obertura, la Xarxa de Biblioteques Municipals compta ja amb 229 biblioteques i deu bibliobusos a la demarcació de Barcelona que donen cobertura de lectura pública al 98% de la població, i amb un total de 2.8 milions d’usuaris que disposen del carnet de biblioteques formant el club més gran de Catalunya.

La Biblioteca

El nou espai es distribueix en una única planta, semisoterrada a nord i oberta a sud, per a integrar-se amb el parc i reduir l’impacte visual a les vivendes posteriors. Això ha permès de fer una coberta enjardinada, que vol restituir el fragment de parc que ocuparà l’edifici i és alhora un mirador al castell i al nucli històric del municipi.

El volum edificat s’estructura en tres franges: la central, on es distribueix el programa funcional; la de la façana sud, amb un porxo format per la volada de la coberta-jardí, i la de la façana nord, on es disposa un pati longitudinal que permet l’entrada de llum de nord.

A l’esquerra de l’entrada hi ha l’àrea d’informació i fons general i la zona de diaris i revistes, així com l’àrea infantil, convenientment aïllada acústicament amb fusteries però mantenint el contacte visual. A la dreta de la zona d’acollida hi ha l’espai polivalent, que compta amb una entrada independent des de l’exterior perquè pugui ser utilitzat en horaris en què la biblioteca està tancada, amb un servei sanitari independent i magatzem propi. La zona de direcció i treball intern se situa a la cantonada nord-est, oberta a un pati amb vegetació del qual rep llum i ventilació.

S’ha incorporat un petit bar a la cantonada sud-est, obert al parc per tal de donar servei a les activitats a l’aire lliure. Els serveis de l’espai polivalent es disposen de tal manera que també puguin tenir accés des de l’exterior per completar el servei al parc.

El porxo de la façana principal dona a un equipament de mida reduïda alhora que protegeix l’interior de la radiació solar excessiva en els mesos d’estiu, mentre que el pati longitudinal de la façana nord garanteix la llum constant al llarg del dia i, per tant, apropiada per a la lectura i el treball.

El mobiliari s’ha dissenyat per a afavorir els usos informals i de lectura de lleure, vinculats a una grada en la zona d’adults, i amb un sistema modular de taules i bucs hexagonals a la zona infantil. Les taules principals, per a la lectura formal i d’estudi són longitudinals i adjacents a la façana principal, per la seva part interior, per a permetre vistes a l’exterior.

També et pot interessar

Comentaris