Arriben al país més refugiats ucraïnesos gràcies a vendrellencs

28/03/2022 - 19:00h

Els germans Denis i Edgar Martos, amb les seves parelles, han fet diverses expedicions per repatriar ucraïnesos

Denis Martos i Marta Hinojosa, parella del Vendrell que a primers de mes van anar i tornar en un cap de setmana en cotxe fins a tocar de la frontera de Polònia amb Ucraïna per portar material humanitari i endur-se una dona ucraïnesa i dos fills de tornada a Espanya (perquè tenen família a Fuengirola, a la província de Màlaga), han continuat aportant el seu gra de sorra per ajudar refugiats a fugir de la guerra per la invasió de Rússia a Ucraïna.

A més, en aquesta solidaritat s’hi han afegit els darrers dies Edgar Martos, germà de Denis, i la dona d’aquest, Adriana Güell.

Pel que fa a Denis Martos i Marta Hinojosa, van aprofitar que tenien feia temps con-tractat un viatge turístic a Budapest (Hongria) per comprar diversos bitllets d’avió de tornada per a refugiats.

En concret, el 13 de març van portar cap a Barcelona dues dones i els seus fills, de 5 i 14 anys, respectivament. Inicialment s’havien d’estar un temps indefinit en una casa de la parella del Vendrell al Pirineu, “però van poder contactar amb amistats i divendres passat se’n van anar cap a Barcelona”, explica Denis Martos.

Nou capítol de solidaritat
Amb aquells primers objectius complerts, Denis Martos ha explicat al 3d8 que el seu germà Edgar i la cunyada “van mobilitzar el cap de setmana dels dies 19 i 20 dues furgonetes i dos cotxes per anar a buscar més refugiats ucraïnesos”.

D’una banda, un dels turismes va anar fins a la capital de Txèquia, Praga, per recollir una mare amb dos fills que es van allotjar inicialment en un càmping de l’Arc de Berà i que aquest dilluns passat van traslladar-se en un viatge en AVE des de Barcelona fins a Estepona (Màlaga), on la dona hi té vivint un germà.

Quant a la resta d’expedicionaris, Martos ha comentat que en les dues furgonetes i el segon vehicle lleuger van viatjar fins a Catalunya 15 persones refugiades més. “Van arribar fins a Granollers, des d’on aquestes persones van repartir-se entre famílies d’acollida a Argentona, Lliçà de Vall i fins i tot Cambrils”, explica Denis Martos.

Així les coses, Martos conclou que al Vendrell continua aportant un “gra de sorra” en favor de la gent d’Ucraïna per mitjà d’un local des del qual persones d’aquell país residents a la capital del Baix Penedès reparteixen menjar i roba per als refugiats que han arribat a la zona. Es tracta d’un local al carrer Àngel Guimerà, 32.

D’altra banda, recordem que el Departament de Drets Socials de la Generalitat va decidir allargar el termini d’estada per al més d’un centenar de turistes ucraïnesos que van arribar coincidint amb la invasió de Rússia a l’Alberg de Santa Maria del Mar de Coma-ruga, com a mínim, fins al 7 d’abril.

La vintena d’infants de diverses edats que integren aquest col·lectiu ja han estat escolaritzats en centres educatius del Vendrell, la qual cosa es creu que els ajudarà a dur millor la situació de refugiats de guerra, que tothom desitja que no s’allargui gaire.

També et pot interessar

Comentaris