L’Alt Penedès aposta per la tecnologia smart per millorar el reciclatge

Presentació dels nous cubells amb xip a Sant Sadurní.
23/03/2022 - 20:00h

Cinc municipis de la comarca incorporaran cubells de brossa amb xip abans que acabi l’any, per pujar els índex de separació de residus

La recollida Porta a Porta s’ha reivindicat els darrers anys com un dels millors sistemes per incrementar els índexs de recollida selectiva. Segons dades de l’Agència de Residus de Catalunya, actualment ja hi ha 250 municipis catalans que han implementat aquest tipus de sistema, i 139 més estan a punt d’aplicar-lo.

Dos dels que formaran part d’aquestes noves incorporacions seran pobles de l’Alt Penedès. Tal com va avançar la Mancomunitat Penedès Garraf, que és l’ens que gestiona la recollida en bona part de la comarca, els pròxims mesos Torrelavit i Sant Pere de Riudebitlles se sumaran als tres municipis de l’Alt Penedès que ja l’apliquen: Sant Sadurní, Sant Quintí i Olèrdola.

La capital del cava va ser el pioner en posar a la pràctica el Porta a Porta l’any 2005. La seva posada en marxa va suposar assolir xifres de separació de residus al voltant del 80%, una taxa que ha anat de baixada els darrers anys, però que s’espera recuperar amb la introducció dels cubells amb xip, que es començaran a repartir a l’estiu a les llars del municipi.

Juntament amb Sant Sadurní, la resta de municipis que ja apliquen el Porta a Porta, o els que ho faran els pròxims mesos, també incorporaran aquesta nova tecnologia als cubells. Dimecres, l’Ajuntament de Sant Sadurní va acollir els alcaldes de les poblacions implicades en el nou sistema, als quals se’ls va explicar el funcionament d’aquests recipients, que permeten tenir un major control de la recollida, i de cara al futur, permetran fiscalitzar la taxa de les escombraries, premiant aquells veïns que la facin correctament.

Ton Amat, alcalde de Sant Sadurní, ha apuntat durant la presentació del sistema que els nous cubells permetran al municipi “fer un salt endavant” en matèria de recollida selectiva, i espera que la seva implantació impulsi la recuperació de les bones taxes de reciclatge que es van assolir quan es va posar en marxa el Porta a Porta.

Sergi Vallès, president de la Mancomunitat, també ha detallat que entre aquest any i el que ve també se substituiran els contenidors tradicionals dels municipis que no fan Porta a Porta i on la Mancomunitat gestiona la recollida per cubells intel·ligents. “La gestió dels residus és un dels temes més importants que treballem”, ha apuntat Vallès.

Per altra banda, Isaac Peraire, director de l’Agència de Residus de Catalunya, ha posat de manifest les bones dades del Porta a Porta assegurant que “amb dades a la mà, és el més eficient que hi ha”.

També et pot interessar

Comentaris